HUP

Poslodavci kažu da se njihovi prijedlozi podudaraju s MMF-ovim

Poslodavci su predlagali i otpis plaćanja prema jedinicama lokalne samouprave - doprinosa, naknada i parafiskalnih nameta
Iva Tomić
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u srijedu je priopćila da se mjere koje predlaže Međunarodni monetarni fond (MMF) za ublažavanje gospodarske krize izazvane pandemijom koronavirusa, podudaraju s HUP-ovim prijedlozima Vladi s početka ožujka.

"MMF smatra da bi se radi ublažavanja šoka za najizloženija kućanstva i poduzeća, države trebale oslanjati na privremene i ciljane mjere i politike, uključujući izravne novčane transfere, subvencioniranje plaća, porezne olakšice te produljenje roka ili odgodu otplate duga. To su upravo zahtjevi odnosno mjere koje je Hrvatska udruga poslodavaca poslala Vladi još početkom ožujka", kaže glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić.

Ona podsjeća na dijelove programa HUP-a koji je početkom ožujka odaslan Vladi, a gdje uz ostalo stoji da za vrijeme poslovne neaktivnosti poslodavci ne mogu plaćati doprinose i poreze s odgodom pa država treba otpisati sva davanja, te da je potrebna i obustava plaćanja svih obveznih članarina i naknada za vrijeme trajanja poslovne neaktivnosti i suzbijanja koronavirusa.

Poslodavci su predlagali i otpis plaćanja prema jedinicama lokalne samouprave - doprinosa, naknada i parafiskalnih nameta: spomeničke rente, komunalne naknade, vodne naknade, naknade za korištenje ljetne terase, takse na tvrtku i druge namete.

Zalagali su se i za ukidanje, a ne odgodu, svih ostalih poreza i naknada za koncesije za vrijeme trajanja krize, smanjenje stope poreza na dobit i odgodu plaćanja predujma poreza na dobit, te za plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji počevši od 1. ožujka 2020. za isporuke koje su uslijedile nakon tog datuma.

Neki od zahtjeva HUP-a bili su i obustava ovrhe za porezna davanja za vrijeme izvanrednog stanja odnosno povlačenje ovrha za prisilnu naplatu poreza koje su aktivirane nakon 1. ožujka 2020., reprogramiranje i refinanciranje kredita te osiguravanje međunarodnog protoka roba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:38