Prodaja odjela

Posljednji pojas za spašavanje njemačkog industrijskog diva: 'Ponovno ćemo se razmahati'

Kupoprodajni ugovor je potpisan i Thyssenkrupp namjerava dovršiti prodaju do kraja godine
Thyssenkrupp tvornica u Duisburgu
 Profimedia, Alamy

Njemački industrijski div Thysenkrupp objavio je da je prodao odjel za proizvodnju dizala za 17,2 milijarde eura investicijskom konzorciju koji su oformili investicijski fondovi Advent i Cinven i zaklada njemačke rudarske tvrtke RAG.

„Prodajom utiremo put uspješnom poslovanju Thyssenkruppa. Dobili smo jako dobru cijenu i transakcija će biti zaključena u kratkom roku”, napisala je u četvrtak na Twitteru izvršna direktorica kompanije Martina Merz.

Kupoprodajni ugovor je potpisan i Thyssenkrupp namjerava dovršiti prodaju do kraja godine, stoji u priopćenju kompanije.

Thyssenkrupp je nekada bio industrijski šampion, no nakon neuspjelih ulaganja u SAD-u, niza novčanih kazni zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju, pada tržišnih udjela i izdvajanja iz njemačkog burzovnog indeksa DAX, našao se u teškoj situaciji.

ThyssenKrupp elevators are seen at the headquarters of German industrial conglomerate ThyssenKrupp in Essen, western Germany on November 21, 2019. - Thyssenkrupp reported it ground deeper into the red in its 2018-19 fiscal year, with more pain ahead from a hefty restructuring plan. The group, a sprawling behemoth that makes products from raw steel to submarines, elevators and car parts, booked a net loss of 304 million euros (7 million) in the year to September. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
INA FASSBENDER / AFP
Dizalo Thyssenkrupp

„Ključno je da tvrtka dobro odvagne kako će upotrijebiti novac od prodaje", naglasila je Merz.

Iz Thyssenkruppa poručuju da će novac „ostati unutar tvrtke” i da će biti upotrijebljen za smanjenje duga i daljnju transformaciju kompanije.

„U konačnici će slobodni novčani tok prije spajanja i akvizicija biti pretočen u pozitivne brojke u sljedeće dvije godine”, tvrde u Thyssenkruppu.

Zahvaljujući transakciji Thysenkrupp će se ponovo razmahati, ustvrdila je Merz na kraju objave na Twitteru, koja je svojedobno prodaju odjela dizala proglasila "posljednjim pojasom za spašavanje" tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 14:10