Oprema stiže

Popunjavanje zaliha maski za koronavirus na dva razboja, uvoz iz Kine i domaća proizvodnja

Tijekom utorka u Kini napunjen avion koji će dovesti opremu za borbu protiv koronavirusa
Ilustracija
 David Mdzinarishvili / TASS / Profimedia

Na poziv države poduzetnicima koji mogu osigurati dobavu i proizvodnju zaštitnih maski, odijela i druge opreme za borbu protiv koronavisa da dostave svoje ponude, dosada se javilo 197 tvrtki i pojedinaca, doznajemo jučer u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Ponude se trenutno pregledavaju i obrađuju, te se nastavljaju zaprimati – navode u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Podsjetimo, spomenuti poziv poduzetnicima upućen je 20.ožujka, a ministarstvo je iskazalo interes, osim za zaštitne maske i odijela, i za dezinfekcijska sredstva, respiratore i transportne ventilatore, zaštitne naočale, rukavice i navlake za cipele.

U međuvremenu u Hrvatsku je stigla donacija princa Ujedinjenih Arapskih Emirata Hamdana bin Zayeda Al Nahyana od 11,5 tona medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa. Na pitanje hoće li hvalevrijedna gesta princa bin Zayeda utjecati na poziv koji je država uputila dobavljačima i proizvođačima, u Ministarstvu gospodarstva odgovoreno nam je da će se se potrebne zalihe spomenute opreme namicati i iz donacije i nabavom od dobavljača i proizvođača.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat otkrio je da se tijekom utorka u Kini punio zrakoplov koji će u Hrvatsku dovesti medicinsku opremu potrebnu za borbu protiv koronavirusa.

- Avion će iz Šangaja za 15 do 17 sati stići u Hrvatsku. Istodobno osposobljavamo i druge dobave medicinske opreme, osim iz Kine, i iz Indije – naveo je Horvat.

U osvrtu na poziv domaćih dobavljačima i proizvođačima medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa, Horvat je krenuo od podatka da je za proizvodnju maski i zaštitnih odijela potreban specifičan repromaterijal.

- U ovom trenutku nekoliko kompanija već testira materijale koje su uspjeli nabaviti. Testira se jesu li ti repromaterijali antibakterijskog i antivirusnog tipa, ako jesu, i Galeb, i Calzedonia i Varteks vrlo brzo kreću s proizvodnjom zaštitnih maski i odijela – najavio je Horvat.

Ministar gospodarstva poručio je i kako će država pomoći onim proizvođačima koji su spremni proizvesti zaštitnu opremu ali nemaju repromaterijal, da ga nabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:45