Spašavanje škvera

Pomoć strateškog partnera: Končar posudio Uljaniku 12,4 milijuna eura za nastavak rada

Ovih je dana na naplatu dolazio bankarski kredit kojim je financirana gradnja novogradnje 500
Danko Končar
 Goran Sebelic / Hanza Media

Kompanija Kermas energija u vlasništvu Danka Končara potvrdila nam je jučer da su dali pozajmicu Uljaniku u iznosu od 12,4 milijuna eura kako bi omogućili nastavak poslovanja pulskoga brodogradilišta.

- Da, pomogli smo pozajmicom Uljaniku da vrate dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta. Spas Uljanika je svima zajednički cilj, i zaposlenicima Uljanika, i Vladi i nama, i nadamo se kako smo time svima dokazali da kao strateški partner imamo ozbiljne namjere u Uljaniku i u daljnjoj gradnji brodova i očuvanju škvera - poručili su iz Kermas energije.

Kredit na naplatu

Naime, ovih je dana na naplatu Uljaniku dolazio bankarski kredit kojim je financirana gradnja novogradnje 500.

Ako se kredit (12,4 milijuna eura) ne bi vratio, postojala je opasnost da na naplatu dođe cijeli iznos prodaje novogradnje 500 u iznosu od 110 milijuna eura pa bi se zbog toga mogla aktivirati jamstva u tom iznosu koja bi platila država. Zbog toga je Kermas energija, kao izabrani strateški partner za restrukturiranje Uljanika, odlučila posuditi Uljaniku 12,4 milijuna eura da vrati dug banci, a time se omogućilo normalno financiranje novogradnje 500 do datuma isporuke tako da kupac svojim sredstvima financira gradnju.

Početkom ovoga tjedna je, podsjetimo, Europska komisija potvrdila da je primila program restrukturiranja Uljanika te da se razdoblje potpore za sanaciju automatski produljuje, odnosno da prethodni troškovi od 96 milijuna eura državnih jamstava za sanacijski kredit Uljanika ulaze u ukupne troškove restrukturiranja do konačne odluke Europske komisije o dostavljenom programu restrukturiranja.

Jamstvo

Ministarstvo gospodarstva je, naime, prijedlog programa restrukturiranja Europskoj komisiji dostavilo 13. srpnja.

Prije šest mjeseci, 22. siječnja ove godine, pak, Europska je komisija prihvatila prijedlog RH za davanje državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilišta Uljanik, radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva, u iznosu od 96 milijuna eura. Tada je bilo dogovoreno da kredit mora biti vraćen u roku od šest mjeseci ili u istom roku brodogradilište mora izraditi plan restrukturiranja koji uključuje i pronalazak novog strateškog partnera te njegov ulazak u Uljanik grupu.

Ključni trenutak

Kasno poslijepodne je i Uljanik potvrdio da je Kermas energija dala pozajmicu tom poduzeću, te je tako spriječena aktivacija državnih jamstava, te samom brodogradilištu omogućeno premoštenje problema u financiranju gradnje 500.

Također, napominju iz Uljanika, “gradnja 520 je pred samim dovršetkom i njezinom skorom isporukom izloženost države za jamstva, koja nikada u povijesti Uljanika nisu bila aktivirana, te nisu pala na teret državnog proračuna, bit će smanjenja za ukupno 126 milijuna eura”.

- Valja napomenuti i kako je do ove intervencije došlo i prije no što je Europska komisija usvojila Program restrukturiranja Uljanika, početka njegove provedbe i moguće dokapitalizacije tvrtke od strane Kermas energije - ističe se u priopćenju Uljanika, posebno naglašavajući kako je ova financijska injekcija Uljaniku od strane potencijalnog strateškog partnera Kermas energije došla u ključnom trenutku kako bi se poslovanje tvrtke, u očekivanju odluke Komisije, moglo nesmetano nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:42