Novi vlasnici

Poljaci preuzeli vlasništvo u Studencu: Enterprise Investors potpisao Ugovor

Transakcija je uvjetovana dobivanjem odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja
Trgovina Studenca
 Nikola Vilić / Hanza Media

Poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII kojim upravlja Enterprise Investors potpisao je ugovor o preuzimanju 100 postotnog vlasničkog udjela u trgovačkom lancu Studenac. Studenac ima mrežu trgovina i mini-marketa koji se nalaze u Dalmaciji. Udjel u Studencu prodao je njegov osnivač Josip Milavić. Enterprise Investors će u Studenac dovesti stručnjake iz industrije koji će, kroz suradnju s postojećim managementom društva, osigurati uspješnost budućeg poslovanja. Transakcija je uvjetovana dobivanjem odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

- Maloprodaja hrane u Hrvatskoj je posljednjih godina doživjela rast zasnovan na porastu kupovne moći te na značajnom povećanju broja turista. Istovremeno, očekuje se kako će se tržište maloprodaje u Hrvatskoj oblikovati prema modernom formatu trgovina. Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma. Našim prisustvom u društvu Studenac planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta - rekao je Michał Kędzia, partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije.

Enterprise Investors jedno je od najvećih Private Equity društava u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi. Od osnutka 1990. godine, EI je prikupilo sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi nešto više od 2,5 milijardi eura. Navedeni fondovi investirali su 1,8 milijardi eura u 141 društvo iz različitih sektora te izlaskom iz 127 društava ostvarili prihode od 3,7 milijardi eura.

Josip Milavić osnovao je Studenac kao obiteljsku tvrtku ranih devedesetih. Studenac se u početku bavio isključivo veleprodajom te je s vremenom djelovanje proširilo i na maloprodaju. Maloprodaja danas čini temelj poslovanja društva sa udjelom od čak 95 posto ukupnih prihoda. Krajem 2017. godine Studenac je upravljao s 384 prodajna mjesta prosječne veličine 120 metara četvornih. Većina trgovina nalazi se uzduž Jadranske obale te na otocima, dok je ostatak smješten u morskom zaleđu te u većim obalnim gradovima - poput Dubrovnika i Splita. U posljednje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta. Prihodi Studenca za 2017. godinu iznosili su nešto više od 200 milijuna eura. Društvo trenutno zapošljava više od 2.600 djelatnika. Studenac opslužuje preko 175.000 kupaca dnevno.

- Studenac je nastao kao mali obiteljski obrt 1973. godine dok je svoje poslovanje proširio u maloprodaju kasnih 1990-ih. Kontinuiranim rastom i razvojem Studenac se etablirao u top 10 najboljih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj. Studenac je trenutno treći domaći maloprodajni lanac po prihodima te, prema mojem mišljenju, prvi po kvaliteti. Transakcija, poput ove kojoj svjedočimo danas, predstavlja prirodnu nadogradnju poslovanju te osobno smatram kako će Studenac u bliskoj budućnosti biti vodeći maloprodajni lanac u robi široke potrošnje u Hrvatskoj - istaknuo je Milavić povodom prodaje društva fondu kojim upravlja Enterprise Investors.

Glavni i financijski savjetnik prodavatelja u ovoj transakciji bio je Adria Capital, dok je Schönherr djelovao kao pravni savjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:16