Intervju za Reuters

Poletajev: 'Novi izvršni direktor Agrokora bit će Fabris Peruško, a zamjenica Irena Weber'

'Uvjeti njihova ugovora se pregovaraju", rekao je savjetnik predsjednika Sberbank
Irena Weber i Fabris Peruško
 Darko Tomaš / CROPIX

Mjesto izvršnog direktora Agrokora, novi dioničari povjerit će sadašnjem izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku, a zamjenica će mu i dalje biti Irena Weber.

- Uvjeti njihova ugovora se trenutačno pregovaraju - kazao je Maxim Poletajev, savjetnik predsjednika Sberbank Germana Grefa u intervjuu Reutersu u kojem je malo detaljnije govorio o budućnosti Agrokora. Kada je riječ o kadrovskim rješenjima, spomenuo je također da je već angažirana i "osoba s iskustvom u SAD-u", Gene Ferter, a lanac maloprodaje vodit će Davis Morris, bivši glavni menadžer Tescoa.

Na pitanje kada će se Agrokor vratiti na tržište zaduživanja i zamijeniti roll-up kredit iz 2017. godine u iznosu od 1,1 milijardu eura, Poletaev je kazao kako se sklapanje novog i manje skupog zajma može očekivati u nekoliko idućih mjeseci.

-Na tome aktivno radimo i već smo primili nekoliko ponuda, kazao je. Zamjena tog kredita koji ima status super-senioriteta, a od siječnja će nositi kamatnu stopu od 10 posto, trebao bi biti zamijenjen novim i povoljnijim. S obzirom na to da se tvrtka vraća normalnom poslovanju i da ima dobre rezultate, Poletaev smatra da je ne bi trebalo gledati kontekstu krize, ali mu je jasno da na tržištu i ne izgledaju baš najbolje.

Prvi i najvažniji zadatak

O detaljima novog zajma nije želio govoriti, ali kazao je kako pregovaraju s bankama i fondovima sa Zapada i Istoka, uključujući Kinu i arapske zemlje. Vjeruje da će Agrokor sa svojom opskrbom hranom i vodom biti privlačan arapskim investitorima. U iduće dvije do tri godine, prema riječima predstavnika glavnog dioničara Agrokora, prvi i najvažniji zadatak je uspostaviti financijski red, izgraditi primjerene menadžerske procedure, uvesti najbolje prakse i transparentne procedure nabave.

- Treba postojati jedinstvena narudžba i jedinstven sustav nabave. Većina nabave treba biti centralizirana, to će donijeti uštede na troškovima, osoblju, eliminirati korupciju, a moći će se uspostaviti i jasna pravila kontrole postupaka nabave i natječaja, objasnio je.

Operativni plan do kraja godine

Otvorena je i mogućnost IPO-a, a što se tiče buduće strukture kompanije Poletajev samo potvrđuje postojeću podjelu na maloprodaju, proizvodnju i poljoprivredu. Operativni plan restrukturiranja trebao bi biti gotov do kraja godine. Na pitanje je li u planu prodaja imovine u vlasništvu Agrokor grupe, kazao je: "Takvi planovi nisu isključeni." No, objasnio je kako dioničari imaju drugačija stajalište o tom pitanju.

- Primjerice, sada tvrtka ima neprofitabilnu mrežu u Bosni i vrijedi razmotriti ne bi li bilo bolje preusmjeriti sredstva u Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju gdje je poslovanje profitabilno, kazao je. Ponude za kupnju udjela u Agrokora dolaze iz rizičnih fondova iz Amerike, Kanade i Velike Britanije. Te prijedloge proučavaju i sve će ovisiti o cijeni. S obzirom na to da su ruske državne banke dioničari Agrokora, može li to pridonijeti njegovom ulasku na rusko tržište? Ili ukidanju embarga na hranu Hrvatskom? Poletajev je kazao kako je sve moguće, ali samo ako nije u suprotnosti s ruskim zakonima i postojećim restrikcijama.

- Agrokor ima velike udjele u srpskim i bosanskim kompanijama koje mogu izvoziti u Rusiju i to ćemo podržati, objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:36