Analiza Fine

Poduzetnici iz Varaždinske županije 2017. su zaključili s plusom većim od 540 milijuna kn

Perjanice varaždinskoga gospodarstva lani su bile Vindija, Koka, Boxmark Leather, Ytres i Solvis.
 Luka Špac

Poduzetnici s područja Varaždinske županije prošlu su godinu zaključili s plusom. Kada se gubici koje je ostvario dio tvrtki s tog područja oduzmu od dobitka onih kojih su 2017. zaključili pozitivno, konsolidirani financijski rezultat pokazuje neto dobit nešto veću od 541 milijun kuna. Podaci su to iz nove analize Fine, u kojoj se daje pregled poslovanja tvrtki s područja Varaždinske županije.

Godišnje financijske izvještaje za 2017. dostavilo je 3670 poduzetnika s područja Varaždinske županije. Više od 70 posto njih, 2580 tvrtki, godinu je završilo s dobiti, dok je gubitak iskazalo 1090 tvrtki iz te županije, ili njih nešto manje od 30 posto. U odnosu na godinu ranije porastao je broj i dobitaša i gubitaša: broj tvrtki koje su poslovale s dobiti u odnosu na 2016. godinu porastao je 7,9 posto, dok je broj tvrtki koje su poslovale s gubitkom porastao 21,2 posto.

Ukupni prihodi tvrtki s područja Varaždinske županije lani su iznosili nešto više od 25,2 milijarde kuna, što je 7,8 posto više nego u 2016. godini. S druge strane, ukupni rashodi tvrtki prešli su 24,5 milijardi kuna, što je 8,4 posto više nego godinu ranije. Ukupna dobit tvrtki koje su lani poslovale s plusom iznosila je nešto manje od 1,2 milijarde kuna, dok su ukupni gubici tvrtki koje su poslovale s minusom iznosili preko 0,6 milijardi kuna, pokazuju podaci Fine.

Kod poduzetnika čije je sjedište na području Varaždinske županije lani je radilo 42.138 zaposlenika, ili 5,7 posto više nego godinu ranije. Prosječna mjesečna neto plaća u tvrtkama sa sjedištem u toj županiji iznosila je 4448 kuna, ili 6,3 posto više nego godinu ranije, izračunali su u Fini.

Među 28 gradova i općina, najjaču poduzetničku aktivnost ima županijsko središte Varaždin. No, jaku gospodarsku aktivnost imaju i gradovi Ivanec, Ludbreg i Novi Marof, dok je među općinama najjači Trnovec Brdovečki, na čijem se području nalazi jaka poduzetnička zona.

Najveće prihode među poduzetnicima s područja Varaždinske županije lani je imala Vindija, 2,8 milijardi kuna. Slijedi Boxmark Leather, s uprihodovanih 1,9 milijardi kuna, pa Koka, s prihodima od 1,3 milijardi kuna, Ytres s oko 740 milijuna kuna prihoda u 2017. i Solvis, čiji su prihodi lani bili nešto veći od 610 milijuna kuna, pokazuju podaci Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:45