Projekt HEP-a

Počinje gradnja sustava vrijednog 3,7 milijardi kuna, uskoro starta i gradnja cesta

Ove godine HEP-ova će ulaganja u mrežu u Lici i podvelebitskom Primorju dosegnuti 40 milijuna kn
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić postavili su kamen temeljac za gradnju nove pogonsko-poslovne zgrade
 Jure Mišković / CROPIX

Do kraja ove godine HEP-ova će ulaganja u distribucijsku mrežu u Lici i podvelebitskom Primorju dosegnuti ukupno 40 milijuna kuna, istaknuli su članovi HEP-a i HEP - Operatora distribucijskih sustava tijekom jučerašnjeg otvaranja gradnje pogonsko-poslovne zgrade HEP ODS-a u Novalji, kojem je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Zgrada u Novalji

- Zgrada Elektrolike u Novalji, u koju će HEP uložiti 4,8 milijuna kuna, omogućit će bolju uslugu korisnicima i rješavanje priključaka na mrežu, što je posebno važno za razvoj turizma na ovom području. U Novalji i okolici na električnu se mrežu godišnje priključi čak 300 novih potrošača i zato je ova investicija važna. Za građane i gospodarstvo važne su i mnoge druge investicije na području Elektrolike, a one u trogodišnjem razdoblju iznose 40 milijuna kuna - izjavio je ministar Ćorić prilikom polaganja kamena temeljca.

U HEP-u, koji do kraja 2021. na području cijele Hrvatske u distribucijsku mrežu planira uložiti oko 3 milijarde kuna, pojašnjavaju da će zgrada Elektrolike u poslovnoj zoni Čiponjac u Novalji pružiti adekvatne radne uvjete za 20-ak radnika terenske jedinice Karlobag, koji samo na području Novalje i okolice na mrežu priključe 300-tinjak novih korisnika godišnje. Omogućit će i efikasnije izdavanje elektroenergetskih suglasnosti, prijenos vlasništva, usluge povezane s očitanjem stanja brojila, reklamacije očitanih količina električne energije i druge usluge u nadležnosti HEP ODS-a. Plan je da radovi završe do kraja ove godine.

Infrastruktura

Ta je zgrada samo dio ulaganja u distribucijsku mrežu i objekte na području u nadležnosti Elektrolike i neke su investicije već realizirane: gradnja kabelskog dalekovoda napona 35 kV od trafostanice Lički Osik do Gospića, vrijedna više od 10 milijuna kuna, završetak radova na rekonstrukciji trafostanice Biluća pokraj Senja i obnova dalekovoda u podvelebitskom Primorju. U ovoj će se godini raditi na infrastrukturi šireg područja Senja, Rakovice i Gračaca. Osim toga, velika je vijest, kako je u Novalji istaknuo predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, da se bliži početak gradnje projekta HES Kosinj/HE Senj 2, što je projekt vrijedan 3,7 milijardi kuna. Radove će započeti još ove godine.

- U tijeku je izrada dokumentacije za pribavljanje građevinskih dozvola, a uskoro počinje gradnja cesta, koje će biti javne, za potrebe lokalnog stanovništva i gostiju u tom kraju. Što se tiče Kosinjske doline, Uprava je donijela ključne odluke potrebne da se u komunikaciji s lokalnim stanovništvom i vlasnicima zemljišta i objekata adekvatno i pravično riješe imovinsko-pravni odnosi - naglasio je Barbarić.

Realizacija projekta HES Kosinj/HE Senj 2 donosi višestruke koristi. Naime, dograđeni sustav Senj koristit će čak 98 posto ukupnog dotoka sljevova rijeka Like i Gacke, što će sustavu osigurati više od 400 MW snage te 330 GWh nove električne energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, projekt trajno rješava problem poplava, a jedinice lokalne samouprave dobivaju i dodatni stalni prihod od naknada za korištenje zemljišta i voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:55