Erste povećao dobit i prihode

Početak godine u Erste Grupi u znaku povećanja prihoda i dobiti, rastu i depoziti građana

Erste je u prvom kvartalu ove godine povećao ukupnu imovinu na 236,8 milijardi eura
Zgrada Erste banke
 Ankica Vrdoljak / CROPIX

Erste grupa koja obuhvaća sedam banaka u srednjoj u istočnoj Europi uključujući i Erste&Steiermarkische Bank s sjedištem u Rijeci , ostvarila je u prvom tromjesječju ove godine dobit od 377 milijuna eura poboljšavši lanjski rezultat za 12 posto.

- Rast naše bilance i dalje nastaje organski, zahvaljujući snažnim operativnim rezultatima. Poslovanje s klijentima stalno raste, što je rezultiralo većim neto prihodom od kamata, neto prihodom od naknada i provizija te iznimno snažnim rastom našeg neto rezultata od trgovanja što je dovelo do rasta operativnog prihoda od sedam posto na godišnjoj razini na milijardu i 770 milijuna eura – komentirao je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Grupe.

Razmatrajući poticaje povećanju prihoda i dobiti Erste Grupe, Treichl navodi kako je presudan doprinos spomenutim kretanjima dao kontinuirani solidan rast u gospodarstvima Srednje i Istočne Europe, uz, dodaje, posljedični rast realnih plaća i visokih razina zaposlenosti. Erste Grupa, napominje Treich, bilježi u prvom tromjesječju i rast potražnje za kreditima i povećanje depozita građana unatoč, ističe, nastavku niskih kamatnih stopa u okruženju.

- Naš omjer nenaplativih kredita smanjio se na tri posto na kraju tromjesječja, što je odraz smanjenja obujma naših nenaplativih kredita tijekom godine za 773 milijuna eura – navodi izvršni direktor Erste Grupe.

Grupa je u prvom kvartalu ove godine povećala ukupnu imovinu za 243 milijuna eura na 236 milijardi i 800 milijuna eura. Pritom je po pitanju aktive, gotovine i salda gotovine imovina smanjena za 16 milijardi i 400 milijuna eura, dok su krediti i potraživanja od kreditnih institucija porasli na 22 milijarde i 700 milijuna eura.

Analizirajući daljnja makroekonomska kretanja u Srednjoj i Istočnoj Europi, Erste pcojenjuje kako će prosječan rast BDP-a na tim tržištima u ovoj godini biti tri posto, uz daljnji rast plaća i zadržavanje niske nezaposlenosti. Uz Austriju i Hrvatsku, Erste Grupa obuhvaća Češku, Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku i Srbiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:48