Blagi optimizam u građevini

Početak godine donio rast investicija u građevini: Odobreno 2,9% više građevinskih dozvola

Predviđena vrijednost radova s dozvolama izdanim početkom godine je 4,3 milijardi kuna
Ilustracija
 Goran Šebelić / Hanza Media

U prva dva mjeseca ove godine izdano je 2,9 posto više građevinskih dozvola nego u istome razdoblju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Od ukupno 1533 izdane građevinske dozvole u siječnju i veljači ove godine, prema istome izvoru, 71,6 posto odnosi se na novogradnju, a ostalo su rekonstrukcije.

Predviđena vrijednost radova dozvolama izdanim početkom godine je četiri milijarde i 301 milijun kuna. Tim investicijama, među ostalim, obuhvaćena je izgradnja 2534 nova stana, prosječne veličine 89 'kvadrata' po stanu.

Osim za stanogradnju, u veljači su odobrene dozvole i za gradnju hotela (osam dozvola), industrijskih postrojenja i skladišta (14) te četiri dozvole za gradnju trgovačkih centara. Unutar stanogradnje, najviše je, u istome razdoblju, odobreno građevinskih dozvola za zgrade s jednim (prosječne veličine 200 'kvadrata') te s tri i više stanova.

Iako je prošle godine izdano 9406 građevinskih dozvola ili 14 manje nego u 2017., u cjelini je nastavljen trogodišnji pozitivan trend oporavka građevinske i investicijske aktivnosti. Naime, u 2016. izdano je 8018 građevinskih dozvola, što je bio porast za 1400 dozvola u odnosu na prethodnu godinu i prvi oporavak nakon kontinuiranog pada građevinske aktivnosti i broja izdanih dozvola od 2011. do 2015..

Sudeći prema podacima DZS-a za siječanj i veljaču, i u ovoj godini može se očekivati nastavak oporavka građevine i investicija u nekretnine. Uz to, kako napominje Hrvatska gospodarska komora, u siječnju je obujam građevinskih radova povećan za 15,9 posto u odnosu na lanjski prvi mjesec, što je najviši rast još od svibnja 2008. godine.

- Nastavak gospodarskog rasta uz jačanje investicijske aktivnosti poduprte korištenjem sredstava iz fondova EU predstavlja pozitivno okružje za rast obujma građevinskih radova u ovoj godini – procjenjuju u HGK, dodajući u prilog optimizmu porast broja izdanih građevinskih dozvola na početku godine.

Iako upozorava kako siječanj nije udarni mjesec za radove u građevinarstvu, Komora ocjenjuje kako bi rast građevine bio i veći da ne postoje problemi potrebnim brojem građevinskih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:29