Dioničari na nogama

Plaća šefa naftnog diva u godinu dana se udvostručila:Mjesečno zarađuje 12,5 milijuna kuna

Ovo je drugi put otkada Shell postoji da je njegov šef dobio plaću veću od 15 milijuna eura
Ben van Beurden, izvršni direktor kompanije Shell
 Sergei Karpukhin / REUTERS

U samo godinu dana godišnja plaća izvršnog direktora naftnog giganta Shella više se nego udvostručila i skočila na vrtoglavih 20,1 milijuna eura, odnosno oko 150 milijuna kuna. Tako mjesečna plaća čelnika Shella iznosi 12,5 milijuna kuna.

Kako piše The Guardian, Ben van Beurden zbog visoke je dobiti kompanije nagrađen s gotovo najvećom plaćom u povijesti kompanije. Ovo je, naime, drugi put otkada Shell postoji da je njegov šef dobio plaću veću od 15 milijuna eura.

Tako je ona postala tri puta većom od prosječne plaće direktora sto najvećih britanskih kompanija te je čak 143 puta većom od prosječne plaće njegovih kolega u kompaniji. No, iz Shella su objasnili da je van Beurdenova plaća “prikladna” s čime se mnogi baš i nisu složili.

- Smiješno je misliti da Shellov izvršni direktor ne bi radio jednako naporno ili bio jednako uspješan bez te ogromne stimulacije - smatra Luke Hildyard iz kompanije High Pay Centre koja se bavi upravo pretjerano visokim plaćama.

Dioničari kompanije već su se proteklih godina žalili na previsoke plaće u Shellu. Lani je, primjerice, više od polovice investitora glasalo protiv van Beurdenove plaće od 8,9 milijuna eura, a savjetnici dioničara također su predlagali glas protiv tolike plaće i to zbog neostvarenih ciljeva vezanih uz održivost te zbog nesreće u Pakistanu koja je uzrokovala smrt 221 osoba. Ipak, iako dioničari mogu glasati o plaćama direktora u kompaniji, njihov glas postat će obvezujućim tek sljedeće godine.

Uz to, ta se naftna tvrtka trenutno nalazi u srcu korupcijskog skandala vezan uz licencu za eksploataciju nafte u Nigeriji. Naime, Shell i talijanski Eni platili su oko 1,3 milijarde dolara nigerijskoj vladi prava od offshore bušenja (podmorska nalazišta). No, talijanski tužitelji, a sada i oni nizozemski, tvrde da čak 1,1 milijarda dolara nije uplaćena nizozemskoj vladi, već kompaniji Malabu koju vodi bivši nigerijski ministar energetike Dan Etete, koji je već osuđen za pranje novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:41