Udruženje

Philip Morris i Altria pregovaraju o ponovnom spajanju vrijednom 200 milijardi dolara

Analitičari smatraju da su se dvije kompanije odlučile ponovo povezati zbog pada prodaje cigareta
Ilustracija: zgrada Philip Morrisa u Švicarskoj
 Denis Balibouse / REUTERS

Duhanski divovi Philip Morris International i Altria potvrdili su da pregovaraju o ponovnom spajanju u uvjetima pada prodaje cigareta širom svijeta, pišu britanski mediji.

Altria je izdvojila Philip Morris u zasebnu kompaniju 2008. godine koja ju je u međuvremenu nadrasla po tržišnoj kapitalizaciji i obujmu poslovanja, dosegnuvši vrijednost od oko 120 milijardi dolara.

Tržišna kapitalizacija Altrije iznosi oko 88 milijardi dolara. To znači da bi njihovim spajanjem nastao gigant duhanske industrije čija bi tržišna kapitalizacija premašila 200 milijardi dolara, navodi BBC.

I Altria i Philip Morris International proizvode Marlboro koji drži čelnu poziciju na ljestvici najpopularnijih brendova cigareta u svijetu. Proteklih je godina Altria počela ulagati i u kompanije izvan matičnog sektora, kupujući udjele u proizvođačima vina, piva i kanabisa.Philip Morris je pak u travnju pribavio dozvolu američkih vlasti za plasman na američko tržište uređaja za grijanje duhana IQOS.

Analitičari smatraju da su se dvije kompanije odlučile ponovo povezati zbog pada prodaje cigareta. Prošle je godine prema istraživačkoj grupi Cowen prodaja cigareta u svijetu pala 4,5 posto.

"S obzirom na poremećaje u svijetu duhanskih proizvoda ponovo spajanje moglo bi im donijeti određene prednosti", ističe analitičar Bernsteina Callum Elliott.

Predloženo spajanje moraju prvo odobriti dioničari i nadležni regulatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:35