Dobri rezultati

Pevec lani oborio poslovne rekorde, a ove se godine okreću rebrandingu: 'Ime nam je teret'

Zbog negativnog PR-a, stav je da moramo promijeniti ime i zato su angažirali agencije da dobiju nove ideje
Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Daljini rast poslovnih rezultata i plaća, novi trgovački centri, ali i poslovanje pod novim imenom planovi su Peveca koje je iznio predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević na današnjem predstavljanju rezultata tvrtke za 2018. u odnosu na 2015., zaključnu godinu poslovanja prethodnog vodstva tvrtke.

Tako su prošlu godinu završili s ukupnim prihodima od 1,9 milijardi kuna, što je u odnosu na 2015. rast od 65 posto, a neto dobit je narasla za gotovo 480 posto, na 139,6 milijuna kuna. Protekle tri godine povećali su i prosječnu neto plaću, preuzeli u vlasništvo osam postojećih prodajnih centara, otvorili pet novih, zaposlili gotovo 600 novih djelatnika, a prvi su put lani isplatili i dividendu u iznosu od 80 milijuna kuna. No, unatoč sve boljim rezultatima tog trgovačkog lanca i odmaku od prošlosti, teret im još čini ime Pevec, pa su krenuli i u smjeru rebrendiranja.

Ljudski kapital

- Zbog negativnog PR-a, naš je stav da moramo promijeniti ime i zato smo angažirali agencije da dobijemo nove ideje - otkrio je Lovrinčević, no nije ulazio u detalje u kojem bi se periodu to moglo obaviti jer, kako je sam rekao, imaju zaštićen brend i nigdje im se ne žuri.

Govoreći o poslovanju Peveca, izrazio je zadovoljstvo, pri čemu je napomenuo da nisu samo usmjereni na financijske rezultate nego i na drugi segment poslovanja koji im je jako bitan, a to je ljudski kapital, odnosno zadovoljstvo i produktivnost radnika.

- Trenutačno zapošljavamo gotovo 2000 djelatnika, a u 2015. imali smo 1285 zaposlenika i sa svim našim aktivnostima postajemo još privlačniji poslodavac na sve zahtjevnijem tržištu rada. Tako smo i prosječnu neto plaću povećali u tri godine sa 4361 kune u 2015. na 5416 kuna u 2018., što je rast plaće od oko 24 posto. No, to nije dovoljno i na prosječnoj plaći još ćemo raditi. Krajnji cilj ove uprave je da povećanje plaće za dvije godine bude na nivou 7500 kuna. Dakle, želimo je povećati još za 38 posto. Povećanje kreće već od 1. siječnja 2020., tako da će minimalna plaća, odnosno početnička plaća jednog trgovca ili skladištara iznositi oko 5000 kuna. Potrošači su ključ ovih brojki i ovakvih prihoda te bez njih ne bi mogli ni dizati plaće - naglasio je predsjednik Uprave i dodao da se njihov poslovni napor očituje i u vrijednost dionice koja je narasla s početka 2016. sa 79 kuna (što je ispod nominalne vrijednosti) na 387 kuna, koliko je iznosila 1. travnja ove godine.

Lovrinčević se nadovezao i na napredak u sektoru nekretnina. U 2015. situacija je bila takva da je Pevec imao u najmu 19 centara s ukupno 150 tisuća četvornih metara i samo jedan u svojem vlasništvu površine 13 četvornih metara.

Kombinacija

- Zahvaljujemo bivšoj upravi što je nagovorila dobavljače na stečaj s preustrojem i banke da daju povoljnije uvjete za stvari koje nisu u našem vlasništvu. Kombiniramo najam i vlasništvo, pa smo tako u 2018. godini imali 24 trgovačka centra u najmu na ukupno 185 tisuća četvornih metara te osam u vlasništvu na prostoru od ukupno 77 tisuća kvadrata - istaknuo je Lovrinčević.

Prošle su godine otkupili i svoje prodajne objekte u industrijskoj zoni Kukuljanovo u Bakru i Kutini, a ove je godine kupljen objekt na zagrebačkom Jankomiru, što im je najveći i najvredniji prodajni centar. Ove godine, osim novog prodajnog centra u Vukovaru, čija je gradnja već počela i otvorenje se očekuje početkom listopada, Pevec planira gradnju i dvaju novih prodajnih centara u Vinkovcima i Splitu.

- Ovaj put ne mislimo isplaćivati dividendu, no na kraju to ovisi o dioničarima. Želimo više investirati vlastiti novac, a ne se dovesti u situaciju da se preinvestiramo tuđim novcem - poručio je Lovrinčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:14