Blokada za kamione

Pedeset hrvatskih vozača kamiona blokirano je od petka na talijansko-slovenskoj granici

Od petka ujutro na graničnom prijelazu Rabuiesse blokirano je pedesetak hrvatskih kamiona
Ilustracija, kamioni zaustavljeni na graničnom prijelazu
 Robert Fajt / CROPIX

Pedesetak hrvatskih vozača kamiona blokirano je s svojim vozilima od petka ujutro na graničnom prijelazu Rabuiesse na talijansko-slovenskoj granici.

Blokadu, kako jučer doznajemo od jednog od blokiranih vozača na Rabuiesseu Nikole Matića, provodi granična policija Slovenije i to samo za vozila koja nisu iz Slovenije.

- Samo su nam naredili da parkiramo kamione na jednom od parkinga u blizini graničnog prijelaza i sad ne možemo s kamionima ni naprijed ni natrag. Nitko nam ništa ne govori, jedina nada su nam vlasnici tvrtki čiji su kamioni blokirani, koliko čujem neki od njih su već stigli u Kopar gdje pokušavaju utvrditi što se događa i kad će nas, i hoće li nas uopće propustiti – kaže Matić.

Prema informacijama Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Slovenija provodi uredbu o zabrani tranzita iz Italije kroz Sloveniju kao mjeru sprječavanja širenja koronavirusa. Od zabrane tranzita je izuzet prijevoz medicinske opreme. Matić tvrdi da se propuštaju svi slovenski kamioni koji idu iz Italije u luku Kopar.

- Blokada je uvedena bez najave, a mi smo još ranije usmjereni isključivo na granični prijelaz Rabuiesse. Dio blokiranih kamiona na povratku je iz Francuske, Italija im je samo tranzit. Ovdje ima blokiranih hladnjača iz Hrvatske i prijevoznika druge kvarljive robe, tako da zaista ne znam kako će oni riješiti svoj problem – naveo nam je Matić koji je zaustavljen na povratku u Pulu. Na parkingu na kojem se nalazi, ističe, nema ni sanitarnog čvora, ni bilokakve usluge hrane i pića.

Matića, kako nam je potvrdio, čeka odlazak u samoizolaciju kada se vrati kući po odluci Nacionalnog stožera za borbu protiv koronavirusa da svi koji su boravili u Italiji moraju u samoizolaciju.

Slovenija je sredinom prošlog tjedna zatvorila niz manjih graničnih prijelaza prema Italiji za sva vozila. Istodobno je, na granici s Italijom, organizirala kontrolu svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući.

Svi vozači i putnici od prošlog tjedna na slovensko-talijanskoj granici moraju pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Osobama koje nemaju taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku nije dopušten ulazak u Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:41