Porast prometa

Ova godina bit će rekordna za hrvatske zračne luke, rast broja putnika bit će 10 posto

U sljedećih pet do sedam godina očekuje se udvostručenje broja putnika u hrvatskim zračnim lukama
Tonći Peović, direktor Zračne luke Brač
 CROPIX

Ova bi godina mogla biti rekordna za hrvatske zračne luke, ocjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Naime, u 2018. se očekuje porast broja putnika u hrvatskim zračnim lukama za oko 10 posto, što znači, ističu u HGK, da će prvi put u povijesti preko hrvatskih zračnih luka proći više od 10 milijuna putnika. Lani je kroz hrvatske aerodrome prošlo 9,6 milijuna putnika, ili 18 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci Komore.

I podaci za prvu polovicu ove godine idu u prilog ovakvim očekivanjima. Naime, prema podacima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, na koje se pozivaju u Komori, kroz hrvatske je zračne luke u prvih šest mjeseci ove godine prošlo ukupno 3.411.325 putnika, što je porast od 13,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U istom razdoblju najveći porast prometa, čak 146,8 posto, zabilježila je Zračna luka Osijek, a zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman ostvarila je rast broja putnika od 10,2 posto, dok je broj putnika u Zračnoj luci Split porastao 17,2 posto. Rast broja putnika u prvoj polovici godine zabilježila je Zračna luka Dubrovnik, i to 11 posto, zatim, Rijeka, 38,8 posto, Pula, 29,5 posto, i Brač, 78 posto, pokazuju podaci iz priopćenja HGK.

Za 7,6 posto je porastao i ukupan broj slijetanja i polijetanja u hrvatskim zračnim lukama: u prvoj polovici godine bilo ih je 52.831, ili 7,6 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Velik rast, čak 127,5 posto, bilježi i ukupan promet tereta na hrvatskim aerodromima, koji je u prvih šest mjeseci 2018. godine dosegao 7.426,6 tona, stoji u priopćenju Komore.

Ovdje valja naglasiti kako se ovi podaci odnose samo na prvu polovicu godine, što znači da ne obuhvaćaju špicu turističke sezone, kada se i broj putnika u hrvatskim zračnim lukama znatno povećava.

- Na tako veliko povećanje prometa putnika, koje iz godine u godinu bilježe hrvatske zračne luke, najviše je utjecao porast bruto domaćeg proizvoda u državama iz kojih dolaze putnici, kao i brojni drugi faktori, od kojih se najviše ističe sigurnost. Naime, putnici se prije svega odlučuju na odlazak u ona turistička odredišta u kojima će se osjećati sigurno - istakao je Tonći Peović, predsjednik Udruženja zračnog prometa HGK.

U Komori dodaju kako na povećanje prometa u hrvatskim zračnim lukama utječu i sami zrakoplovni prijevoznici, koji su dijelom smanjili prosječne cijene karata u zračnom prometu, što je opet posljedica smanjenja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu. Uz to, na rast avio-prometa utjecao je i skraćeni boravak turista na pojedinim tržištima za dva do tri dana, i to zahvaljujući rezervacijskim sustavima poput Booking.coma ili Airbnb.coma. Važan čimbenik je i uvođenje čarter letova.

Procjene HGK govore da se u sljedećih pet do sedam godina može očekivati udvostručenje broja putnika u hrvatskim zračnim lukama. To će nas, međutim, staviti pred nove izazove jer će trebati dodatno ulagati u povećanje kapaciteta.

- Ovakav dinamičan rast prometa, međutim, postavlja pred nas i izazove izgradnje kapaciteta zračnih luka, poput voznih staza, platforma, terminala, parkirališta i pristupnih prometnica, koji moraju odgovoriti zahtjevima vršnih opterećenja, s obzirom na to da se može očekivati udvostručenje prometa u roku od sedam godina, a zasigurno proces izgradnje kapaciteta za ovakav rast u hrvatski uvjetima traje puno dulje. Isto tako, potrebno je definirati krajnje kapacitete nekih zračnih luka, kako bi na vrijeme počele pripreme za premještanje na lokacije gdje se može početi novi nesmetani razvoj u desetljećima koja slijede - istakao je Peović, ukazavši i na potrebu ulaganja u ljudske resurse.

Velike investicije u zračne luke, dodao je, pomogle bi posrnulom građevinskom sektoru. Nakon Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu, ističu u HGK, kapitalne investicije se događaju i u zračnim lukama Dubrovnik, Split, Brač, Pula i Zadar.

Odlična godina i za Croatia Airlines

Rekorde po broju putnika obara i hrvatska nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines, primjećuju u HGK.

Croatia Airlines je u 2017. prevezla rekordnih 2.124.528 putnika, ili 9,6 posto više nego u 2016. godini, ističu u Komori. Porastao je putnički faktor popunjenosti kabine sa 70 posto, koliko je iznosio 2016., na 74,4 posto u 2017. godini.

U prvih šest mjeseci ove godine zrakoplovi Croatia Airlinesa prevezli su 949.007 putnika, što je rast od 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. zrakoplovi Croatia Airlinesa ove sezone izravno lete u 39 odredišta u 23 europske države, a Zagreb pritom povezuju s pet zračnih luka u ostatku zemlje, zaključuju u HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:53