Prigovor gradu

Osijek postao oaza za IT tvrtke, ali sve je stalo jer već 3 godine čekaju tehnološki park

U dogovoru s Gradom udruga Osijek Software City odabrala je zemljište za park, ali grad nije odradio svoje
Ivan Jurlina predsjednik Udruge Osijek Software City
 Vlado Kos / CROPIX

Na području Osječko-baranjske županije danas djeluje 150 IT tvrtki i obrta koje zapošljavaju više od 600 osoba, a u prošloj godini ostvarile su prihod od gotovo dvjesto milijuna kuna. Nije tajna da je riječ o najpropulzivnijoj gospodarskoj grani u ovom dijelu Hrvatske koja već godinama bilježi konstantan rast i razvoj.

Međutim, osim što su usredotočene na vlastiti uspjeh, otvaranje tržišta i rast prihoda, takve tvrtke već godinama imaju značajnu i aktivnu ulogu u stvaranju novih i dodanih vrijednosti, otvaranju novih radnih mjesta, obrazovanju nedostajućih kadrova u ovom sektoru... Zato su osječki IT-jevci prije šest godina osnovali i udrugu Osijek Software City koja je pokretač svih novih zbivanja na toj sceni i koja je prije tri godine iznijela potrebu za formiranjem IT parka po uzoru na svjetska središta IT industrije.

Najam prostora

Njihova je ideja naišla i na podršku Grada Osijeka, pa se vrlo brzo krenulo u akciju pronalaska odgovarajuće lokacije gdje bi se formirale parcele koje bi IT tvrtke potom kupovale i gradile vlastite objekte, a Grad bi manjim poduzetnicima omogućio najam poslovnog prostora.

- Na taj bi se način riješili problemi s nedostatkom odgovarajuće poslovne infrastrukture za IT tvrtke i omogućio njihov brži razvoj i bolja suradnja, a grad bi se, osim financijski, obogatio za nekoliko prepoznatljivih i modernih objekata. Mi smo Osijek brendirali kao IT grad, a 90 posto radimo za izvoz i većina nas klijenata pita što to Osijek nudi. Imamo obrazovanje za koje baš ne možemo reći da je najbolje u RH, prirezi i porezi nisu niski, nemamo čak ni infrastrukturu u smislu objekata... I zato smo tražili ovaj projekt, da nam se osigura lokacija gdje bismo otkupili parcele i tamo preselili svoje tvrtke, od kojih većina danas radi po nekim malim uredima, kućama... - rekao je Ivan Jurlina, predsjednik OSC-a, kojeg raduje činjenica što su u Osijeku prošloga tjedna svoje urede otvorili Ericsson Nikola Tesla i Rimac Automobili.

- Drago nam je što su prepoznali Osijek i došli ovamo, ali zašto jednoga dana ne bismo u IT park doveli Google ili neku drugu veliku međunarodnu IT tvrtku - kazao je Jurlina.

Sve je stalo

Uglavnom, u dogovoru s Gradom odabrano je zemljište uz Gacku ulicu, površine 25.000 kvadrata u vlasništvu Poljoprivrednog instituta, zbog čega je Grad trebao pristupiti postupku zamjene zemljišta. Pet IT tvrtki čak je poslalo i pisma namjere Gradu, koji je 2016. godine na svojim stranicama objavio da je raspisivanje javnog natječaja za korisnike predviđeno u trećem kvartalu 2017. No, do današnjeg dana nije se ništa dogodilo. U OSC-u su nezadovoljni jer pregovori o zamjeni s vlasnikom zemljišta traju mjesecima, a ništa se nije promijenilo ni nakon sjednice Vlade RH održane u prosincu prošle godine u Osijeku, kada je projekt IT parka dobio i njihovu potporu.

- Po najnovijim informacijama, iako je sve spremno, i iako se ‘već’ radi na pripremama, još nije potpisan ni ugovor o zamjeni zemljišta. I tako u širem središtu grada na planiranoj lokaciji IT parka i dalje raste kukuruz, a mediji su puni izvještaja s osječkog kolodvora o masovnom egzodusu - poručili su iz OSC-a iz kojeg se pitaju - trebaju li nam nova radna mjesta, prostori, veći prihodi od poreza i prireza ili želimo ostati siromašna Slavonija nad kojom se drugi sažalijevaju i koju podcjenjuju?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:22