Dani hrvatskog osiguranja

Osiguravajućim društvima u Hrvatskoj imovina raste 5% godišnje, no ne ulažu dovoljno

Osiguravajuća društva danas čine drugu po snazi nebankarsku financijsku industriju
Ante Žigman, predsjednik Uprave HANFA-e
 Goran Šebelić / CROPIX

Iako su osiguravajuća društva u Hrvatskoj značajan institucionalni investitor, u usporedbi s njihovom ulogom u ostalim europskim državama, postoji velik prostor za razvoj tog segmenta financijskog tržišta u Lijepoj našoj, naglasio je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Pritom je Žigman naglasio da "prema imovini kojom raspolažu, osiguravajuća društva danas čine drugu po snazi nebankarsku financijsku industriju, a rast njihove imovine na godišnjoj razini iznosi oko pet posto".

Danas je u Opatiji počela konferencija Dani hrvatskog osiguranja te je Žigman u sklopu tog događaja usporedio premije životnog osiguranja u Lijepoj našoj s onima u Europskoj uniji. Primjerice, zaračunata bruto premija po stanovniku prema europskom prosjeku iznosi 2.490 eura, dok se u Hrvatskoj kreće tek oko 300 do 400 eura po stanovniku. Osim toga, udio premije životnog osiguranja kreće se ispod 35 posto udjela u ukupno zaračunatoj premiji osiguranja, dok je europski prosjek 65,5 posto udjela.

Predsjednik HANFA-inog Upravnog vijeća je i pozvao hrvatske osiguravatelje na veću izloženost prema pojedinim oblicima imovine te pojedinim tržištima.

- Lokacija njihove imovine potencijalan je izvor sistemskih rizika s obzirom na značajnu koncentraciju financijske imovine u obliku dužničkih vrijednosnih papira te značajnu koncentraciju ulaganja u nekretnine koje ne služe poslovanju – upozorio je.

Tako će, kako je Žigman objasnio, HANFA taj trend posebno pratiti jer će u okviru primjene EU regulative krenuti s makroprudencijalnim nadzorom kako bi na vrijeme identificirala ranjivost sustava i sistemske rizike u slučaju dolaska neke nove krize i neravnoteže na svjetskim i domaćim tržištima, te zaštitila osiguranike i stabilnost financijskog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:06