Okrenuli se poduzetništvu

Općine s najvećim brojem poduzetnika u Hrvatskoj su Viškovo, Medulin i Matulji

Najmanje tvrtki i obrta registrirano je u oipćinama Saborsko, Ervenik i Zadvarje, pokazuju podaci Fine
Medulin
 Marko Todorov / CROPIX

Općine s najvećim brojem poduzetnika u Hrvatskoj su Viškovo, Medulin i Matulji, pokazuju novi podaci Fine.

Prema tim podacima, u općini Viškovo u okolici Rijeke 2017. godine je sjedište imalo 584 poduzetnika. Slijedi općina Medulin u Istri, s 508 poduzetnika koji su imali sjedište na njenom području, te općina Matulji kraj Opatije, s 501 poduzetnikom. S druge strane, najmanje poduzetnika - samo jednog! - imala je općina Saborsko u Karlovačkoj županiji. Začelje liste 428 hrvatskih općina po broju poduzetnika sa sjedištem na svom području drži i Ervenik u Šibensko-kninskoj županiji, sa samo dva registrirana poduzetnika, te Zadvarje u Splitsko-dalmatinskoj županiji s tri poduzetnika.

U svim hrvatskim općinama 2017. godine sjedište je imao ukupno 19.821 poduzetnik. Oni su zapošljavali ukupno 119.787 radnika, pokazuju podaci Fine. Iako su razlike u broju registriranih poduzetnika među hrvatskim općinama ogromne i reflektiraju velike razlike u stupnju razvoja među njima, vrijedi spomenuti da općine s najvećim brojem poduzetnika imaju više tvrtki čak i od pojedinih županijskih središta, poput Vukovara, Požege, Virovitice, Krapine, Pazina i Gospića.

Samo 39 hrvatskih općina imalo je 2017. godine 100 i više poduzetnika, pokazuju Finini podaci. Između 51 i 99 poduzetnika bilo je u 79 općina, a većina općina, njih čak 258, imala je između 11 i 50 poduzetnika. Nadalje, u 36 općina bilo je između šest i 10 poduzetnika, dok je 13 općina imalo četiri ili pet poduzetnika. Samo su tri općine, pokazuju podaci Fine, imale od jednog do tri poduzetnika.

Poduzetnici sa sjedištem u općinama u 2017. godini su ostvarili prihode u iznosu od 72,8 milijardi kuna, što predstavlja rast od 9,7 posto. Rashodi tvrtki čije je sjedište u općinama u 2017. su porasli 10,2 posto. Konsolidirana neto dobit tvrtki sa sjedištem u općinama u 2017. godini je iznosila 2,8 milijardi kuna.

Tvrtke sa sjedištem u općinama u 2017. godini su ostvarile i velik rast zaposlenosti. Naime, u odnosu na prethodnu poslovnu godinu zaposlenost u njima porasla je 7,4 posto, što je više od rasta zaposlenosti kod poduzetnika u gradovima, koji je u istom razdoblju iznosio 5,6 posto.

Najviše zaposlenih, čak 4.453, u 2017. godini su imale tvrtke sa sjedištem u Trnovcu Bartolovečkom u Varaždinskoj županiji. Slijedi općina Stupnik u Zagrebačkoj županiji, s 3.855 zaposlenih, te Viškovo, s 2.367 zaposlenih u tvrtkama registriranim na području te općine. Najmanji broj zaposlenih kod poduzetnika registriranih na svom području imala je općina Galovac u Zadarskoj županiji, samo jednog, a za njim slijede općina Saborsko, s dva zaposlena u poslovnim subjektima registriranim na svom području, te općina Ervenik, s tri zaposlena u tvrtkama i obrtima registriranim na svom području, pokazuju podaci Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:28