Počinju zapošljavanja

Ogulin je toliko privlačan investitorima da ostaje bez raspoloživog zemljišta za ulaganje

Stara poslovna zona Ogulina u potpunosti je popunjena
Ogulin
 Zorro.mstitel01 / Wikimedia Commons, public domain

Ogulin je postao toliko privlačan investitorima da je Grad morao tražiti dodatno zemljište od države za izgradnju pogona zainteresiranih tvrtki, piše gradonačelnik.hr. Naime, stara poslovna zona je u potpunosti popunjena, dok je u novoj zoni od ukupno 90 hektara ostalo nešto više od četiri slobodna (ali već rezervirana) hektara. Iz tog je razloga izmijenjen prostorni plan Grada Ogulina, čime je povećana površina poslovne zone za dodatnih 40 hektara, za koje Grad namjerava zatražiti od države da se njemu predaju u vlasništvo.

Jedna od zainteresiranih tvrtki je Bjelin, koja se bavi proizvodnjom parketa, briketa te hrastovih i jasenovih lamela, a dobila je ime po dvama gradovima na čijem području i djeluje, Bjelovaru i Ogulinu. Bjelin će, uz već postojeće pogone u staroj poslovnoj zoni Grada Ogulina gdje je zaposleno 350 radnika, investirati milijardu kuna u izgradnju novih pogona u kojima će biti zaposleno dodatnih 600 osoba. Za tu su investiciju još u siječnju kupili 224 tisuće kvadratnih metara zemljišta u novoj poslovnoj zoni, a u lipnju dodatnih 100 tisuća. Prvi pogoni trebali bi biti gotovi do početka sljedeće godine, a krajem 2019. počet će i zapošljavanja.

No, interes u investiranje i otvaranje pogona u Ogulinu imaju i druge tvrtke poput Semmelrock Stein+designa, Montere, Reneteha, Otočkih vrtova i drugih, što je i dovelo do nestajanja raspoloživog zemljišta za ulaganje.

Osim toga, zbog svega navedenog prognozira se i povećanje prometa a području Ogulina za oko 500 teretnih vozila dnevno, prema riječima ogulinskog gradonačelnika Dalibora Domitrovića, što bi potencijalno moglo značiti i velike prometne probleme. Iz tog je razloga u planu i projekt izgradnje obilaznice Ogulina koja bi prolazila sjevernim obodom grada i povezivala obje poduzetničke zone. Projekt je već u bazi projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Razvojne agencije Karlovačke županije, u Studiji prometa Karlovačke županiji (Masterplanu), u prostorno planskim dokumentima grada Ogulina i u Planu nabave Hrvatskih cesta za ovu godinu, a mogao bi se realizirati sredstvima fonda za regionalni razvoj.

Kao razlog ovog iznenadnog investicijskog booma u Ogulinu navodi se proaktivnost nove lokalne vlasti u Gradu. Naime, u samo 6 mjeseci riješeni su mnogi infrastrukturni problemi te imovinsko-pravni odnosi koji su godinama kočili investicije u poduzetničku zonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2023 08:23