Prvo tromjesečje

Od šest tvrtki iz sastava bivšeg Agrokora četiri poslovale s dobiti, dvije u gubitku

Jamnica je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 41,6 milijuna kuna
Pogoni Jamnice, Zvijezde i Leda
 Neja Markičević / Dragan Matić / Hanza Media / Zvijezda

Nekonsolidirana financijska izvješća šest tvrtki iz sastava nekadašnjeg sustava Agrokor objavljena na Zagrebačkoj burzi, pokazuju da su s dobiti u prvom tromjesečju poslovali Jamnica, Zvijezda, Ledo i Belje, a Vupik i PIK Vinkovci s gubitkom.

Jamnica povećala dobit u prvom tromjesečju

Jamnica je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 41,6 milijuna kuna, što je rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila nešto više od 10 milijuna kuna. Povećanje dobiti, kako se navodi u izvješću, najvećim je dijelom rezultat povećanja financijskih prihoda od dividendi te povećanih prihoda na inozemnim tržištima.

Ukupni prihodi Jamnice u prvom su tromjesečju, prema nekonsolidiranim podacima, iznosili 251 milijun kuna, što je rast od 17 posto na godišnjoj razini. Povećanje prihoda, kako se navodi u izvješću, najvećim je dijelom rezultat povećanja financijskih prihoda, odnosno prihoda od dividende od kompanije Sarajevski kiseljak. Jamnica je u prvom tromjesečju povećala i ukupne rashode, za jedan posto, na 196 milijuna kuna.

Zvijezda s manjom dobiti

Zvijezda je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 5,98 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani za 35,6 posto. Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 169,5 milijuna kuna i manji su za 1,6 posto. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 118,2 milijuna kuna, a na inozemnom 47,5 milijuna kuna. Zvijezda je u prvom tromjesečju povećala ukupne rashode, za 0,8 posto, na 161,6 milijuna kuna. Investicije Zvijezde u prvom su tromjesečju iznosile 2,47 milijuna kuna, a ulaganja se većinom odnose na opremu za proizvodnju margarina i delikatesa.

U izvješću se navodi kako Zvijezda u 2019. planira povećati efikasnost poslovanja i podići nivo proizvodnje čime bi se povećala konkurentnost na domaćem i na inozemnim tržištima gdje Uprava vidi potencijal za rast i razvoj. Planovi se također odnose na popunjavanje proizvodnih kapaciteta, povećanje prodaje te širenje na nova izvozna tržišta.

Ledo iz gubitka u dobit

Po podacima iz financijskog izvješća Leda, ta je kompanija u prvom tromjesečju ostvarila 3,26 milijuna kuna neto dobiti, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 1,7 milijuna kuna. Ukupni su prihodi Leda iznosili 201,7 milijuna kuna i porasli su 4,9 posto. Prihodi od prodaje su pali za 1,7 posto i iznose 182,7 milijuna kuna.

"Na pad prihoda od prodaje utjecala je promjena strukture prodanih proizvoda. Snažan rast prihoda od prodaje bilježi grupa Sladoled, za 43 posto, dok je grupa Smrznuta hrana zabilježila pad prihoda od 15 posto", navodi se u izvješću.

Ukupni rashodi Leda u prvom su tromjesečju iznosili 191,1 milijun kuna i porasli su 2,6 posto.

Vupik smanjio gubitak

Vupik je u prvom tromjesečju zabilježio gubitak od 3,2 milijuna kuna što je manji gubitak u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 7,3 milijuna kuna. Ukupni su prihodi iznosili 77,3 milijuna kuna i povećani su 16 posto, dok su ukupni rashodi povećani za 8,8 posto, na 80,5 milijuna kuna. Glavninu prihoda Vupika čine prihodi od prodaje, koji su porasli 16 posto, na 63 milijuna kuna.

U izvješću se navodi i kako je tijekom prvog tromjesečja proizvedeno 2,78 milijuna litara mlijeka, realizirano 500 tisuća litara vina, 0,24 milijuna kilograma tovne junadi, 3,5 milijuna kilograma tovnih svinja te se obrađuje 6.736 hektara poljoprivrednih površina.

PIK Vinkovci povećali gubitak

PIK Vinkovi su u prvom tromjesečju zabilježili gubitak od 5,8 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 3,6 milijuna kuna. Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 233,5 milijuna kuna, a ukupni rashodi 239,3 milijuna kuna.

Poslovodstvo tvrtke u izvješću uz ostalo navodi kako su prihodi od prodaje u prva tri mjeseca iznosili 226,7 milijun kuna i povećani su 74 posto. Napominju i kako je prodaja na inozemnom tržištu iznosila više od 60,6 milijuna kuna te kako je tvrtka ostvarila investicije u iznosu od 9,4 milijuna kuna.

"Ulaganja se odnose na nabavu poljoprivredne opreme, izgradnju svinjogojske farme te obnovu osnovnog stada u svinjogojstvu", navodi se u izvješću.

Belje povećalo dobit

Belje je u prva tri mjeseca ostvarilo dobit od 11,2 milijuna kuna, što je značajan rast dobiti prema istom razdoblju lani kada je iznosila 1,8 milijuna kuna. Ukupni prihodi Belja su smanjeni za 7,3 posto, na 296,3 milijuna kuna, a ukupni su rashodi smanjeni za 10,2 posto, na 285,1 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:43