Povećan dug države

Nova aukcija trezorskih zapisa opet dala vrlo nisku kamatu, interes veći od očekivanja

Najnovijom aukcijom država je povećala svoj dug po toj osnovi na 17,9 milijardi kuna
Ministarstvo financija u Katančićevoj ulici
 Damjan Tadić / CROPIX

Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija prodalo je tih vrijednosnica u iznosu od milijardu i 188 milijuna kuna uz kamatu od 0,08 posto. Time je država zadržala uvjete zaduživanja iz prethodne aukcije održane 26.lipnja ove godine, a interes ulagača je za 188 milijuna kuna nadmašio očekivani prihod države.

Ministarstvo financija ponudilo je ovom prilikom isključivo kunske trezorske zapise s tri roka dospijeća, no za prvi od njih, s rokom naplate 21.studenoga ove godine, nije bilo interesa ulagača. Za drugi, s dospijećem 20.veljače iduće godine, prodano je trezorskih zapisa u vrijednosti 20 milijuna kuna uz kamatu od 0,05 posto, s tim da je država ponudila 100 milijuna kuna.

Najveći interes ulagači su pokazali za trezorske zapise s dospijećem 20.kolovoza iduće godine, otkupivši tih vrijednosnica u iznosu od milijardu i 168 milijuna kuna. I ovom prilikom interes ulagača iz nebankarskog sektora za zapise s dospijećem od godinu danu bio je naglašeno izražen, ostvarivši udio među kupcima od blizu 40 posto.

Najnovijom aukcijom i istodobnom otplatom dospjelih trezorskih zapisa, država je, prema izvješću Ministarstva financija, povećala svoj dug po toj osnovi. Naime, isplaćeno je trezorskih zapisa u vrijednosti milijardu i 152 milijuna kuna, što u odnosu na najnoviju akciju daje povećanje od 36 milijuna kuna. Najnovije stanje duga po osnovi trezorskih zapisa iznosi 17 milijardi i 958 milijuna kuna, od čega je preko 90 posto s dospijećem od godinu dana.

Ministarstvo financija najavilo je novu aukciju trezorskih zapisa za 27.kolovoza ove godine. U ovogodišnjim aukcijama trezorskih zapisa samo jednom je država ponudila zaduženje u eurima, 21.svibnja ove godine, u svim ostalim slučajevima radilo se o kunskom zaduženju. Niti jednom prilikom aukcije kunskih trezorskih zapisa ove godine Ministarstvo financija nije se obvezalo na veću kamatnu stopu od 0,09 posto, dok je u slučaju jedine eurske aukcije kamatna stopa bila nula posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:36