Samo hitni zahtjevi

'Nismo davali otkaze, sve smo prijavili na kraće radno vrijeme'

Prema našim procjenama, ordinacije dentalne medicine diljem zemlje već bilježe 90-postotni pad prihoda, poručuju iz HKDM-a
Ilustracija, stomatološka ordinacija
 Hanza Media

Ako pandemija Covida-19 potraje, gubici se na kraju neće zbrajati samo u klasičnom turizmu, nego i u onom zdravstvenom, a pogotovo u sektoru dentalne medicine.

Iako je taj oblik zdravstvenog turizma u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj doživio pravi procvat, već je vidljivo da će i djelatnici tog sektora bilježiti velike gubitke, ističu u Hrvatskoj komori dentalne medicine.

- Prema našim procjenama, ordinacije dentalne medicine diljem zemlje već bilježe 90-postotni pad prihoda, a u slučaju daljnjeg trajanja epidemiološke situacije on će doseći razinu od 100 posto - poručuju su iz Komore.

Pitanje financiranja

Osim pada prihoda, u Komori strahuju kako će i u toj industriji doći do pada broja radnih mjesta, ali i zatvaranja kako stomatoloških ordinacija tako i dentalnih laboratorija.

- Iznimno su ugrožena radna mjesta u malim, ali i u većim dentalnim ordinacijama i laboratorijima te dentalnim ustanovama - napominju.

Dodaju kako ostaje otvoreno i pitanje financiranja ordinacija koje imaju zaključen ugovor o provođenju obveznoga zdravstvenog osiguranja s HZZO-om. Naime, u slučaju prestanka njihova rada, pojašnjavaju, država mora imati na umu da HZZO mora voditi brigu o održivosti sustava javnozdravstvene mreže dentalne medicine te osigurati sredstva za provođenje obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Da je stanje postalo alarmantno, pogotovo za one čije poslovanje u najvećoj mjeri ovisi o pacijentima iz Italije, potvrdio nam je i Damir Martinko, vlasnik Implant centra Martinko (ICM) iz Zagreba. U toj ordinaciji, jednoj od vodećih u Hrvatskoj, Talijani čini 90 do 95 posto ukupnog prometa, a prvi pad aktivnosti osjetili su još prije tri tjedna, upravo kad su u Italiji uvede restrikcije.

- Od 1. ožujka smo gotovo u potpunosti stali s poslom. Ovaj tjedan više nemamo ni domaćih pacijenata pa smo odlučiti odrađivati samo hitne slučajeve - ističe Martinko.

Nema doticaja

Damir Martinko putem svoje dvije tvrtke, stomatološke i logističke, zapošljava ukupno 65 radnika kojima, kako pojašnjava, nema namjeru dati otkaz, nego su odlučili da će svim zaposlenicima smanjiti radno vrijeme na četvrtinu.

- Prema našim planovima, na taj bismo način bez većih posljedica mogli poslovati dva do tri mjeseca i bez državne pomoći. Otkazi nisu dolazili u obzir. Ovako smo svi, i zaposlenici i moja obitelj kao vlasnici, u istoj kaši- kaže Martinko.

U sličnoj situaciji našao se i tim iz zagrebačke poliklinike Bagatin koji, pak, rade u dvije smjene. Za sve pacijente, bili oni inozemni ili domaći, osigurali su online konzultacije putem videopoziva, a u call centru su uveli dodatna dežurstva.

S druge strane, oni koji rade isključivo s hrvatskim pacijentima trpe manje posljedice.

- Imamo nekoliko otkazanih zahvata, pretežno onih većih. I dalje obavljamo sve hitne postupke, a pacijentima koji imaju manje zahvate preporučili smo da termine odgode za nekoliko tjedana - kaže Luka Stojić iz Denta Centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:35