Spremni i za koronavirus

Ni koronavirus ih ne može iznenaditi, osiguranje im plaća štetu 114 milijuna funti

Organizatori Wimbledona platili su od 2003. oko 25,5 milijuna funti za pandemijsku policu
Wimbledon, The All England Tennis and Croquet Club
 Picture-Alliance via AFP

Organizatori Wimbledona, najstarijeg i najuglednijeg teniskog turnira na svijetu, naplatiti će oko 114 milijuna funti od osiguranja zbog otkazivanja ovogodišnjeg izdanja turnira uslijed širenja koronavirusa, tvrdi analitičar konzultantske kuće GlobalData Ben Carey-Evans.

- Otkada su uzeli u obzir širenje virusa SARS-a 2003., organizatori Wimbledona plaćali su godišnje milijun i 500 tisuća funti osiguranje od pandemije. Isplatili su tijekom 17 godina otprilike 25 milijuna i 500 tisuća funti za policu koja pokriva štetu od 114 milijuna funti, što se, u cjelini, čini vrlo razumnom investicijom – komentirao je Carey-Evans.

Britanskim medijima iz The All-England Lawn Tennis Cluba (AELTC) koji organizira turnir u Wimbledonu potvrđeno je da su 'iskoristili optimalnu opciju osiguranja od pandemije', no bez iznošenja detalja o ugovorenoj polici.

Analitičar Carey-Evans usporedio je primjer Wimbledona s odlukama organizatora drugih velikih sportskih natjecanja o odgađanju utakmica i turnira zbog koronavirusa.

- Nogometna Premijer liga ili turnir The Open u golfu otkazani su zbog COVIDA-19 uz priznanja organizatora kako su izgubili veliki novac. Takav razvoj događaja tjera na razmišljanje je li pandemijsko osiguranje samo proizvod za jednu tržišnu nišu, ili bitna stavka organizacije svakog većeg sportskog i zabavnog događaja – komentira Carey-Evans. I za osiguravatelje, dodaje analitičar, dramatični događaji s koronavirusom predstavljaju veliki izazov u pogledu formiranja cijena za pandemijsku policu osiguranja.

Komentirajući troškove AELTC-a za osiguranje od pandemije, tim GlobalDate zadužen za sportske događaje navodi kako Wimbledon godišnje zarađuje oko 160 milijuna dolara na medijskim pravima, 151 milijun od sponzora i oko 52 milijuna dolara od prodaje ulaznica. Zbog otkazivanja turnira, dodaju, AELTC će uštedjeti 38,7 milijuna dolara na novčanim nagradama i plaćama osoblja, no otkazivanje, zaključuju, i dalje predstavlja značajan gubitak prihoda, unatoč značajnoj isplati osiguranja.

- Osiguranje predstavlja ograničenje štete u odnosu na konkurenciju pa će se Wimbledon naći u puno boljoj poziciji od većine ostalih svjetskih događaja u ovom razdoblju – zaključuje GlobalData.

Komentator kladioničarskog portala Action Network Darren Rowell, u osvrtu na osiguravateljski pothvat Wimbledona, primjećuje kako je AELTC odmah po izbijanju epidemije koronavirusa proglasio otkazivanje turnira za ovu godinu, a ne, ističe, odgodu. Tako je, ocjenjuje Rowell, učinjeno upravo zbog osiguranja i to, tvrdi, na svotu od 250 milijuna funti po pandemijskoj polici.

Wimbledon je ove godine otkazan po prvi put nakon 2.svjetskog rata. Riječ je o 134.izdanju turnira koje će se, umjesto ove, igrati iduće godine od 28.lipnja do 11.srpnja, a naslov pobjednika trebao bi braniti Novak Đoković u muškoj i Simona Halep u ženskoj konkurenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:20