Početak godine

Neto dobit MOL Grupe pala za 26 posto, u prvom kvartalu iznosila je 238 milijuna kuna

Usluge kupcima su ove godine s EBITDA od 81 milijun dolara ostvarile najbolji rezultat u prvom tromjesečju dosad
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

MOL Grupa je ostvarila neto dobit od 238 milijuna dolara u prvom tromjesečju ove godine, što je za 26 posto manje nego lani u istom lanjskom razdoblju, te povećala čistu CCS EBITDA za dva posto, dosegnuvši 625 milijuna dolara, priopćili su iz mađarske naftne kompanije koja je, kako su istakli, na dobrom putu da ostvari svoj godišnji EBITDA plan od 2,2 milijarde dolara.

EBITDA Upstreama porasla je za 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te je u prvom tromjesečju iznosila 287 milijuna dolara zahvaljujući rastu cijena nafte, većoj proizvodnji i nižim troškovima. Dnevna proizvodnja prosječno je iznosila 110 tisuća barela ekvivalenta nafte zahvaljujući proizvodnji s područja Catcher i normalizaciji proizvodnje na ostalim britanskim poljima.

Čista CCS EBITDA Downstreama pala je za 33 posto u odnosu na rekordne rezultate iz istog perioda prošle godine te je u prvom tromjesečju ove godine iznosila 218 milijuna dolara. Razlog tome je, kako pojašnjavaju u MOL-u, pad rafinerijskih i petrokemijskih marži dok je istovremeno cijena nafte rasla, a na preradu su utjecale i aktivnosti održavanja.

Usluge kupcima su ove godine s EBITDA od 81 milijun dolara ostvarile najbolji rezultat u prvom tromjesečju dosad. Radi se o porastu od 48 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2017. godine zahvaljujući snažnom doprinosu od prodaje goriva i artikala široke potrošnje.

Potrošnja motornog goriva porasla je za oko tri posto u regiji srednjoistočne Europe u odnosu na isti period prošle godine, stvarajući poticajno okruženje. EBITDA plinskog segmenta dosegla je 85 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je povećanje od 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zahvaljujući većim količinama tranzita i nižim troškovima.

"U prvom tromjesečju uspjeli smo s već visokih rezultata dodatno povećati EBITDA, što je dokaz našeg otpornog, integriranog poslovnog modela i pruža čvrsti temelj za još jednu uspješnu godinu i za nastavak rada na našoj strateškoj transformaciji. S obzirom na to da su cijene nafte nastavile rasti, regionalna potražnja ostala je snažna, a rafinerijske i petrokemijske marže bile su pod pritiskom, impresivni rast zarade Upstreama i Usluga kupcima više nego nadoknađuju nižu dobit Downstreama", komentirao je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:01