Nova 'košnica' Hrvatske pošte

Naši reporteri prvi ušli u tek sagrađen sortirni centar HP-a vrijedan 50 milijuna eura

U skladištu ima mjesta za 8.000 paleta, a utovarni centar može primiti više od tisuću dostavnih vozila
Novi logistički centar Hrvatske pošte vrijedan 350 milijuna kuna
 Boris Kovačev / CROPIX

U novom sortirnom centru Hrvatske pošte u Velikoj Gorici leži mehanička zvijer. Njeni metalni krakovi prostiru se uzduž hale i zauzimaju površinu jednaku manjem nogometnom igralištu. Radnici pored nje izgledaju minijaturno dok je danonoćno “hrane” paketima iz cijeloga svijeta. Njena glad je neutaživa, pa tako u sat vremena može bez problema progutati i do 15.000 komada, nevažno radi li se o kutijama težine stotinjak grama ili pak 30 kilograma. Ipak, njena genijalnost nije u veličini tijela, već u mozgu. Softver mašine je sofisticirani sustav koji pomoću umjetne inteligencije po naljepnici prepoznaje u koji dio Hrvatske paket treba otići i sortira ga u za to predviđeni odjeljak. I cijeli taj proces, od trena u kojem paket stane na traku, dok ne padne u vreću, traje tek nekoliko sekundi.

Ovo čudo tehnologije je suvremeni stroj za razvrstavanje paketa i predstavlja samo srce novog sortirnog centra Hrvatske pošte (HP). No, u gigantskom kompleksu ima još toga - dva dodatna sortirna sustava, ogromno visokoregalno skladište kapaciteta 8000 paletnih mjesta, kantina i svlačionice za 930 radnika, utovarni centri za više od tisuću dostavnih vozila, vlastita automehaničarska radiona, uredi za administraciju... Ukratko, radi se o najvećoj investiciji u povijesti HP-a teškoj 50 milijuna eura. Kompleks je ujedno i postao novo sjedište pa će se tako ubuduće iz Velike Gorice raznositi pošta u sve ostale krajeve Hrvatske. Veliko otvorenje zakazano je za kraj rujna, a Jutarnji list dobio je ekskluzivnu priliku prvi ući u novu “košnicu” HP-a.

Velika Gorica, 290819.
Novi logisticki centar Hrvatske poste vrijedan 350 milijuna kuna.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Novi logistički centar Hrvatske pošte vrijedan 350 milijuna kuna

Naš glavni vodič kroz tajne novog centra jest predsjednik Uprave Ivan Čulo, koji nas prije ulaska u halu priprema za sve što ćemo vidjeti.

- Prebacili smo operativu iz Branimirove, Jankomira, Horvatove i Harambašićeve ovdje, u Veliku Goricu. S tranzitom smo krenuli krajem srpnja i još nam je ostala samo administracija za prebaciti. Već kroz dva tjedna ovaj pogon će raditi punom snagom - kaže Čulo i otvara vrata glavne hale.

Velika Gorica, 290819.
Novi logisticki centar Hrvatske poste vrijedan 350 milijuna kuna.
Na fotografiji: Ivan Culo, direktor Hrvatske poste.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Ivan Čulo, direktor Hrvatske pošte

Prvo što nam upada u oči jest, očekivano, suvremeni stroj za razvrstavanje paketa. Kamo god pogledali vidimo dio mastodontske mašine i ne možemo odvojiti pogled od nje dok hodamo u sjeni njene metalne konstrukcije. Stroj je trenutno još uvijek u testnoj fazi, tako da “mehanička zvijer” s početka priče još uvijek tiho prede unutar hale kompleksa.

Nekoliko radnika ubacuje pakete na traku, od kojih su neki prave pošiljke, a drugi testeri za sustav. Oni putuju po dugoj traci iznad naših glava i svako malo se spuste na jedan od tobogana raspoređenih po cijeloj dužini. Jedni paketi skliznu niz jednu stranu, dok drugi idu u vreće koje čekaju da budu predane vozačima i poštarima. U jednom trenu sav zvuk stane s prolaskom aviona iznad nas, no nakon što ode ponovno se vraća stari, meki zvuk sortirnice, a Čulo iskorištava priliku da nam kaže koje su performanse stroja. Izradila ga je američka tvrtka BlueCrest, ima šest ulaza za pakete i 90 izlaza za vreće te još 55 za glajdere, odnosno tobogane. On neće, kaže Čulo, zamijeniti ljude, već će samo omogućiti firmi da smanji napor svojim radnicima, poveća produktivnost i omogući napredak za preciznije poslovanje.

- Ovakav jedan stroj je neophodan da bismo mogli dalje napredovati - ističe Čulo.

Velika Gorica, 290819.
Novi logisticki centar Hrvatske poste vrijedan 350 milijuna kuna.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Novi logistički centar Hrvatske pošte vrijedan 350 milijuna kuna

Naš pogled u tom trenutku lovi jedan manji stroj koji neumorno radi. Uskoro saznajemo da je to još jedna sortirnica specijalizirana samo za pisma te ih u jednom satu može sortirati čak 42.000. Ona je u pogonu već dvije godine, a ista takva postoji i u Splitu. No, ona je u svom radu jedinstvena u Europi. Naime, u njen sustav je ugrađen patent originalno razvijen od strane HP-a s kojim se pisma slažu po redoslijedu kojim će ih poštar dijeliti na terenu. Primjerice, ako je na površini pisma zadnja otisnuta brojka 94, to znači da će poštar to pismo dijeliti 94. po redu u toj ulici. Na taj način se radnicima na terenu skraćuje priprema i imaju više vremena za podjelu pošiljki. Jer vrijeme je novac, kako nam je Čulo u više navrata istaknuo.

S tom mišlju dolazimo i do treće sortirnice, koja pak sama uči kako brže i bolje raditi! Ona je namijenjena za pošiljke veće od običnog pisma, a manje od paketa. To su u pravilu magazini, deblje kuverte ili pošiljke ispod 100 grama, a ono što je čini posebnom jest korištenje umjetne inteligencije u radu. Čulo nam objašnjava da je u početku rada imala tek 17 posto šanse da pravilno očita kamo koje pismo treba ići. Danas je pak na 80 posto uspješnosti, i to sve zahvaljujući programskom učenju. Sigurno se pitate što je s onih ostalih 20 posto? To su pisma čije su adrese nečitko napisane ili nepotpuno ispunjene pa računalo ne može odrediti kamo s njima. No, zato su ovdje ljudske oči. Odmah između te dvije manje sortirnice nalazi se odjel za ručno sortiranje u kojemu rade radnici HP-a. K njima dolazi oko 10 posto svih pošiljki, dakle i paketa i pisama, koje oni potom pošalju u pravom smjeru. U sada već prijašnjem sjedištu u Branimirovoj je toga ipak bilo puno više jer nije postojala adekvatna sortirnica za pakete pa su tako radnici dnevno uspjeli sortirati oko 50.000 paketa dnevno. S novim glavnim strojem za automatsko razvrstavanje sada se može napraviti i deset puta više, kaže Čulo.

Velika Gorica, 290819.
Novi logisticki centar Hrvatske poste vrijedan 350 milijuna kuna.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Novi logistički centar Hrvatske pošte vrijedan 350 milijuna kuna

Iz glavne hale selimo se u ostale dijelove kompleksa. Prva postaja je visokoregalno skladište kapaciteta 8000 paletnih mjesta. Budući da pogon još uvijek nije krenuo, ima puno praznog mjesta. No, uskoro će svaki kutak biti ispunjen paletama i kolicima s pošiljkama iz cijeloga svijeta.

- Dnevno nam u prosjeku dođe oko milijun pošiljki. U vršnim razdobljima, početkom mjeseca, dođe ih do tri ili četiri puta više, ali koliko god došlo, mi imamo jedno pravilo - pošiljke koje moraju stići u jednom danu će biti i poslane u tom istom danu. Ako je došlo milijun paketa, onda će i milijun paketa otići - kaže Čulo.

Zbog tranzicije iz Zagreba u Veliku Goricu, priznaje Čulo, imali su kroz dva tjedna nešto povećan broj reklamacija. Kako kaže, to se nije moglo izbjeći s obzirom na to da su prebacivali kompletnu operativu, no navodi da su preseljenje obavili izuzetno uspješno, pogotovo ako se taj isti proces usporedi s drugim nacionalnim poštama.

- Nekoliko kolega iz drugih država su mi istaknuli kako se oni ni šest mjeseci nakon preseljenja nisu uspjeli vratiti na normalnu radnu temperaturu - priča Čulo.

Odmah se dotičemo i pitanja brzine usluge, odnosno hoće li se vrijeme zaprimanja i slanja pošiljki povećati nakon što završi razdoblje prilagodbe, no Čulo ističe da će ono ostati isto.

- HP je i do sada radio u roku. Novi centar nam daje mogućnost da budemo precizniji, produktivniji i da trošimo manje ruku, dakle otvara nam mogućnost za daljnji rast. Uostalom, mi smo i do sada pakete koji su trebali biti uručeni u 24 ili 48 sati uručivali na vrijeme - veli Čulo.

Izlazimo iz skladišta i šećemo dalje. Prolazimo pored odjela za međunarodni transport s vlastitom carinom i rendgenima, zatim kraj sektora za novčane transakcije, gdje se nalazi trezor za koji se mora proći šest sigurnosnih provjera da bi se otvorio, pa pokraj garaža, automehaničarske radionice, svlačionica za radnike, soba za odmor, sve dok ne stižemo do kantine, gdje sjedamo nedaleko od nekolicine djelatnika koji su na marendi.

Velika Gorica, 290819.
Novi logisticki centar Hrvatske poste vrijedan 350 milijuna kuna.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Novi logistički centar Hrvatske pošte vrijedan 350 milijuna kuna

Pomalo je teško povjerovati da je prije samo dvije godine ovo sve bila pusta livada, a sada je najmoderniji sortirni centar jugoistočno od Beča.

- Ovo je početak ‘nove Pošte’. Modernije te kvalitetnije i očekujemo da će i naši klijenti uvidjeti da se sve mijenja nabolje te da poslovanje dižemo na jednu novu razinu - kaže Čulo.

Nova era Hrvatske pošte je, kako ističe Čulo, već počela. U tijeku je digitalna transformacija usluge, tako da već sada korisnici preko aplikacije mogu raditi sve što inače rade u fizičkom obliku. Ujedno, do kraja godine će svaki građanin Hrvatske dobiti svoj digitalni poštanski sandučić u koji će moći digitalnim putem primati pisma, račune ili bilo kakve druge obavijesti koji su inače dolazili u pravi sandučić. Tranzicija neće biti nagla, već će svaki korisnik imati opciju da u isto vrijeme prima i pisma u fizičkom obliku, sve dok ne odluči da se želi u potpunosti prebaciti u virtualni svijet. Čulo navodi da će u budućnosti klijenti moći praktički upravljati svojom poštom te mijenjati lokacije primitka tijekom same dostave. Nadalje najavljuje i novi kanal distribucije pošiljaka, no o tome još nije htio preciznije govoriti.

- Digitalizacija nam omogućuje da i dalje dižemo svoju produktivnost. Mi želimo ulagati u svoje radnike i povećavati im plaće, no rast plaća ne može biti umjetan, nego se mora temeljiti na dobrim poslovnim rezultatima - veli Čulo.

A da HP-u ide dobro pokazuju i sami podaci. Hrvatska pošta je u 2018. godini ukupno uprihodila 1,715 milijardi kuna s dobiti od skoro 40 milijuna kuna, što je pozicionira kao 40. najuspješniju tvrtku po prihodima u Hrvatskoj. Za ovu godinu očekuju jednaki rast, a više novca za tvrtku znači i više novca za radnike, pa su tako, primjerice, primanja poštara za opću dostavu u protekle dvije godine povećana za gotovo 20 posto te sada iznose 6700 kuna neto. Dodatni prihodi doći će i iz aktivacije starih prostora u kojima je do sada operirala HP. Prostor u Harambašićevoj vjerojatno odlazi na prodaju, dok ogromni kompleks u Branimirovoj planiraju dati u dugoročni najam nekoj vanjskoj firmi.

Velika Gorica, 290819.
Novi logisticki centar Hrvatske poste vrijedan 350 milijuna kuna.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Novi logistički centar Hrvatske pošte vrijedan 350 milijuna kuna

Uspjehe u poslovanju prate i međunarodna priznanja pa je tako Hrvatska pošta ovo ljeto ušla u International Post Corporation (IPC), ugledno međunarodno udruženje nacionalnih poštanskih centara koje broji samo 24 članice.

- HP je u IPC ušao na pozivnicu te smo sada postali praktički suvlasnici toga udruženja. Osim nas su je i američka, kanadska, njemačka, novozelandska, francuska te druge ugledne nacionalne pošte, što samo pokazuje kako smo mi isto tako u razini najboljih na svijetu - objašnjava Čulo.

I što sada? HP je s novim centrom riješio pitanje ulaganja i napretka za sljedećih nekoliko godina, no njima to, čini se, nije dovoljno. Čulo ističe da će do kraja godine implementirati i četiri pametna robota koja će samostalno prevoziti palete, a u planu je i daljnja digitalizacija i robotizacija sustava uz dodatno zapošljavanje ljudi na terenu. HP je nedavno postao vlasnik zemljišta od 50.000 kvadrata samo 300 metara od novog sortirnog centra. Što će tamo napraviti, nisu željeli otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:17