PlanRadar

'Naša aplikacija povećava efikasnost i štedi 7 radnih sati tjedno po radniku'

'Sada se svi dokumenti mogu generirati automatski u PDF-u', kažu u PlanRadaru
Hannes Zadrobilek
 PlanRadar

Bečka IT tvrtka PlanRadar, osnivača Osječanina Domagoja Dolinšeka, koja nudi softver za komunikaciju u građevinskoj industriji, lani je udvostručila svoje prihode u odnosu na godinu prije, a u 2020. planiraju rasti i do 300 posto. Također, lani su otvorili dva nova ureda, u Zagrebu za regiju jugoistočne Europe, a drugi u Londonu za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kako točno funkcionira softver koji cilja digitalizirati još uvijek konzervativan i teško promjenjiv sektor građevinarstva, provjerili smo iz prve ruke, na gradilištu tvrtke Triiiple u Beču. Projekt je to austrijskih građevinskih tvrtki Strabag i Porr, vrijedan gotovo 300 milijuna eura, a obuhvaća gradnju triju rezidencijalnih tornjeva, u blizini centra Beča, svaki s više od 30 katova te 500 stanova koji će se prodavati po cijeni od 250.000 do 2,5 milijuna eura po jedinici i 670 studentskih studio apartmana za iznajmljivanje.

Koordinacija rada

- Ovo je trenutno najveći građevinski projekt u Beču. S gotovo 300 radnika na terenu, na svakom tornju oko 80 radnika, možete zamisliti probleme prilikom koordinacije rada i komunikacije - govori nam Hannes Zadrobilek, nadzorni inženjer tvrtke Triiiple, koji pod rukom ne navlači hrpu arhitektonskih i projektnih nacrta probijajući se kroz teren gradilišta, već oko vrata ima tablet, a na njemu jedinstveni alat, aplikaciju PlanRadar.

Nadzornik Zadrobilek kaže da će im korištenje PlanRadara na koncu uštedjeti godinu dana rada. Kako nam je pokazao, PlanRadar je nešto kao Google Maps za gradilišta. Osnova aplikacije je digitalni građevinski nacrt koji korisniku donosi veliki broj korisnih značajki. U realnom vremenu, svi uključeni u proces gradnje mogu u aplikaciji, na digitaliziranom planu gradilišta, označiti (pinati) što točno treba napraviti, popraviti ili postaviti te otvoriti zadatak na određenog radnika koji će obavijest, s točnim zadatkom i rokom izvršenja, dobiti preko svoje mobilne aplikacije. Sve izvršene zadatke, koje je voditelj gradilišta do sada morao ručno ispisivati i slati na više instance, sada se jednostavno “eksportaju” iz samog PlanRadara u PDF formatu. Aplikacija je dostupna za sve mobilne uređaje s operativnim sustavima Android, iOS i Windows, a pritom je nebitno radi li na tabletu ili pametnom telefonu.

Komunikacija

Na ideju o digitalizaciji gradilišta došao je Hrvat Domagoj Dolinšek. S poduzetnim 38-godišnjim Hrvatom sreli smo se u Beču, gdje živi i radi posljednjih 30-ak godina, otkako se s obitelji preselio iz Osijeka. Završio je tu školu i Elektrotehnički fakultet, a radeći poslije studija na gradilištima, zaključio je da se koordinacija posla i komunikacija između investitora, izvođača, podizvođača, nadzora i radnika na gradilištu, može ubrzati i pojednostaviti. Prije šest godina napravio je aplikaciju PlanRadar i otvorio ured u Beču.

Izračuni

- Na godišnjoj razini, usporedbe radi, građevinski radnik u Njemačkoj napravi posla u vrijednosti od 65.000 eura, u Austriji 55.000, Sloveniji 25.000, a u Hrvatskoj 19.000 eura. Imajući to na umu, PlanRadar, prema našim izračunima, povećava efikasnost i može uštedjeti tjedno sedam radnih sati po radniku. Osim uštede vremena, može donijeti i velike uštede zbog loše obavljenog posla i naknadnih radova na gradilištu; samo u Njemačkoj takvi su troškovi lani iznosili oko 16 milijardi eura - govori nam Dolinšek i dodaje da građevinare i voditelje radova rješava mukotrpne dokumentacije i vođenja knjiga. - Voditelj gradilišta barem će jedan dan u tjednu potrošiti na papirologiju u uredu, a svi se ti dokumenti sada mogu generirati automatski u PDF-u iz samog sustava - objašnjava.

Projekti

Bečki ured, koji je Dolinšek pokrenuo s Bojanom Petkovićem i Ibrahimom Imamom, trenutno ima 80 zaposlenih, a njihovu aplikaciju koristi više od 6000 klijenata iz 43 zemlje. Svaki tjedan, pak, aplikacije obrađuje više od 25.000 projekata diljem svijeta. Među ostalim, u Beču je PlanRadar korišten na projektu modernizacije podzemne željeznice U4 2016., vrijednom 29 milijuna eura, te pri gradnji sjedišta austrijske auto-moto kompanije ÖAMTC u Beču, vrijednoj 76 milijuna eura. Osim toga, imali su projekt i u Hrvatskoj, na 28 milijuna eura vrijednom hotelu Park Resort u Poreču prošle godine. Od hrvatskih tvrtki, kako doznajemo, PlanRadar koriste Kamgrad, Abilia, Gark Konzalting, PDM Savjetovanje, ATP i Investinženjering. Naime, osim u Beču, gdje im je sjedište, svoje su urede nedavno otvorili u Londonu i u Zagrebu, a za iduću godinu planiraju izlazak na još devet tržišta.

- Posljednjih smo godina u Hrvatskoj imali značajne investicije u građevinskom sektoru, prije svega u turizmu, te gotovo da i nema projekta koji nije uključivao i PlanRadar. Čak i tvrtke koje nas još nisu prepoznale susreću se s nama jer njihov investitor, glavni izvođač ili pak nadzornik to koristi i traži da imaju svi u sustavu i budu povezani, što aplikacija omogućuje - rekao je Bojan Petković, suosnivač kompanije i voditelj ureda u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:32