Business Outlook 2020

Najveća kapitalna investicija u povijesti ujedno je i zalog za budućnost

Jedan od najsuvremenijih i najvećih logističkih centara u ovom dijelu Europe prostire se na ukupno 70.000 četvornih metara, a u njemu radi više od 1500 radnika
Hrvatska pošta
 Neja Markičević / CROPIX

Novi sortirni centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici, vrijedan 350 milijuna kuna, najveća je kapitalna investicija u povijesti Hrvatske pošte i zalog za budućnost, kažu iz tvrtke. Njegova je gradnja počela u svibnju 2017. godine, a dovršetak i svečano otvorenje krajem rujna ove godine obilježava novu eru Hrvatske pošte. Danas je to jedan od najsuvremenijih i najvećih logističkih centara u ovom dijelu Europe, prostire se na ukupno 70 tisuća kvadratnih metara i u njemu je zaposleno više od 1500 radnika. Opremljen je strojem za automatsku razradu paketa koji može obraditi 15.000 pošiljaka u sat vremena, mase od 100 grama do 30 kilograma po paketu U novoj sortirnici su i sustavi za automatsko sortiranje pismovnih pošiljaka koji iznimnom brzinom i točnošću očitavaju čak do 230 tisuća pisama na sat.

Digitaliziraju se brojne usluge, ali i samo poštansko poslovanje. U sklopu projekta Digitalni poštar svi poštari danas dostavu obavljaju uz pomoć pametnih telefona, a to prate i brojni interni procesi koji su digitalizirani.

Digitalizacija

Isto tako, iz domaće je tvrtke najavljen i novi projekt - digitalni poštanski sandučić za svakog građanina Hrvatske. U njega će moći digitalnim putem primati pisma, račune ili bilo kakve druge obavijesti koje su inače dolazile u pravi sandučić. Tranzicija, kako su objasnili iz HP-a, neće biti nagla, već će svaki korisnik imati opciju da u isto vrijeme prima i pisma u fizičkom obliku, sve dok ne odluči da se želi u potpunosti prebaciti u virtualni svijet. To će omogućiti klijentu da upravlja svojom poštom te mijenja lokacije primitka tijekom same dostave.

- Digitalizacija nam omogućuje da i dalje dižemo svoju produktivnost. Mi želimo ulagati u svoje radnike i povećavati im plaće, no rast plaća ne može biti umjetan, nego se mora temeljiti na dobrim poslovnim rezultatima - ističu iz Pošte.

Hrvatska pošta stoga priprema teren za nove usluge te sustavno pilotiraju pametna rješenja - od AR naočala, robota za prijevoz paleta pa sve do nabavke električnih vozila. Za iduću godinu u fokusu su im i brojni noviteti koje je donijela Industrija 4.0i stoga se timovi u pošti bave umjetnom inteligencijom, robotima, autonomnim vozilima, proširenom stvarnošću, analizom podataka te internetom stvari (IoT). Pošta je prihvata da dosadašnje disruptore na našem tržištu, koji se primjerice pokazuju i u vidu crowdsourced dostave, ne može gledati kao smetnju već traži način kako da ih integrira u vlastito poslovanje. Primjer je i njihova nedavna akvizicija startupa Locodels, ali i pilot projekt otkupa kripto valuta koji je proveden u Zadru, a uskoro će se proširiti na veći broj poštanskih ureda.

A da HP-u ide dobro pokazuju i sami podaci. Hrvatska pošta je u 2018. godini ukupno uprihodila 1,715 milijardi kuna s dobiti od skoro 40 milijuna kuna, čime je pozicionirana kao 40. najuspješnija tvrtka po prihodima u Hrvatskoj. Za ovu godinu očekuju jednaki rast, a više novca za tvrtku znači i više novca za radnike.

Ne iznenađuje stoga da je Certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima tvrtke Selectio, treći put zaredom dodijeljen upravo Hrvatskoj pošti u rujnu ove godine. Tijekom procesa certifikacije Hrvatska pošta se osobito istaknula u području upravljanja učinkom zahvaljujući svom odlično postavljenom sustavu procjene radne uspješnosti, koji je povezan sa strategijom organizacije i razvojem zaposlenika. Svi zaposlenici redovito dobivaju povratnu informaciju o svome radu, a rukovoditelji su educirani za praćenje radne uspješnosti te motiviranje i nagrađivanje svojih zaposlenika. Trenutačno broje čak 10 tisuća zaposlenika, a 1016 poštanskih ureda u svakom kutku zemlje, pa čak i na 67 naseljenih otoka, predstavlja najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj. No, osim domaćih prate ih i međunarodna priznanja, pa je tako Hrvatska pošta ovo ljeto ušla u International Post Corporation (IPC), ugledno međunarodno udruženje nacionalnih poštanskih centara koje broji samo 24 članice. U prestižni krug se ulazi na pozivnicu, a zasad su članovi američka, kanadska, njemačka, novozelandska, francuska te druge ugledne nacionalne pošte.

Novu eru Hrvatske pošte, dakako, prati i novi vizualni identitet. U lipnju je HP predstavio redizajniran i osuvremenjen logotip. U postupku novog brendiranja Hrvatska pošta sačuvala je specifičnosti tvrtke poput boje i simbola, a logotip je i dalje prepoznatljivi poštanski rog koji oduvijek simbolizira poštansku djelatnost. Međutim, sada ostvaruje i novu asocijaciju koja je u skladu s vremenom u kojem živimo, a to je simbol geolokacijske oznake (engl. location pin).

www.posta.hr

Društveno odgovorno poslovanje jedna je od filozofija razvoja i dio poslovanja Hrvatske pošte. Najistaknutiji primjer društvene odgovornosti sigurno je Zaklada "Vaša pošta", koja potpomaže skrb o štićenicima domova za nezbrinutu djecu kada napune 18 godina. HP posreduje između sponzora i štićenika, a sve uz potporu dugogodišnjeg partnera Croatia osiguranja. U desetak godina postojanja programa policama životnog osiguranja zbrinuto je oko 400 štićenika domova. Time se štićenicima s navršenih 18 godina omogućava da premoste egzistencijalne teškoće do nalaska prvog zaposlenja i upisa na fakultet. Također, u skladu sa strategijom Pošta 2022. u svibnju su obogatili vozni park s 20 električnih četverocikala. U cilju povećanja energetske učinkovitosti u prometu javili su se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projektom "Zeleni i održivi transport u poštanskom prometu korištenjem električnih vozila". Fond je prepoznao projekt te je u svibnju nabavljeno 20 električnih četverocikala. Vrijednost te investicije bila je 1,28 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao nabavu električnih vozila u iznosu od 400.000 kuna bespovratnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:42