Uveli novi program

Najveća hrvatska turistička kompanija neće otpuštati radnike, a i svi će primati dio plaće

Valamar je pokrenuo program PAUZA, RESTART kako bi očuvali radna mjesta i kontinuitet poslovanja
Hotel Valamar Parentino (prije Valamar Zagreb) u Poreču
 Danijela Peračić / CROPIX

S ciljem očuvanja radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja u uvjetima u kojima je turistički promet u potpunosti obustavljen, Valamar Riviera donijela je odluku o pokretanju programa „PAUZA, RESTART“ koji će se, kako su priopćili, primjenjivati počevši od 1. travnja u trajanju od minimalno 30 do 90 dana, koliko je trenutno objavljena mjera Vlade za očuvanja radnih mjesta.

Program „PAUZA, RESTART“, pojasnili su u najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj, obuhvatit će sve djelatnike Valamara što znači da u Valamaru neće biti otpuštanja. Preciznije, za oko 2800 radnika koji su u radnom odnosu u Valamaru i Imperialu Rab koristit će se mjere Vlade. Za vrijeme PAUZE djelatnicama će se osigurati naknada plaće u iznosu od minimalno 60 posto redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. Ova mjera, poručuju, primijenit će se jednako za djelatnike i menadžment uključujući sezonce i stalne sezonce koji su već u radnom odnosu.

Za vrijeme PAUZE radit će prvenstveno djelatnici i menadžment zaduženi za krizno upravljanje i administraciju, djelatnici na poslovima održavanja, konzervacije i osiguranja objekata te djelatnici koji obavljaju poslove komunikacije s gostima i partnerima. Dijelu menadžmenta koji mora raditi umanjit će se plaća do 30 posto sve dok se svi djelatnici ne vrate na posao. Ostalim djelatnicima koji će raditi za vrijeme PAUZE isplaćivat će se redovna puna plaća.

Dodatno, Uprava je otkazala Glavnu skupštinu i uz suglasnost Nadzornog odbora opozvala prijedlog odluke o isplati dividende te će po ponovnom sazivanju Glavne skupštine predložiti zadržavanje dobiti iz 2019. godine radi povećanja likvidnosti i podrške mjeri očuvanja svih radnih mjesta.

- COVID-19 je izazvao globalnu krizu i trenutno je u turizmu i ugostiteljstvu sve stalo. Privremeno, dok se stanje ne smiri, ne možemo redovno poslovati. Ponosni smo na naše djelatnike i cilj nam je da niti jedan djelatnik radi ove krize ne izgubi radno mjesto. Valamar će učiniti sve da se svi naši ljudi koji su na pauzi čim prije vrate na svoja radna mjesta. Situacija je privremena, posao će se ponovno pokrenuti i tada svi moramo biti spremni za RESTART poslovanja. Valamar je snažno i stabilno poduzeće te vjerujem da ćemo uz podršku javnog sektora, naših dioničara, investitora, partnera i djelatnika prebroditi ovaj period i pripremiti se za kvalitetan nastavak poslovanja“, poručio je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara.

Kako bi se što bolje pripremili za ponovni RESTART, Valamar će, tvrde, usmjeriti napore prema izradi novog plana poslovanja i pripremi objekata za početak turističke sezone.

- Kontinuirano će se komunicirati sa svim dionicima u smjeru postizanja dogovora za kvalitetno pokretanje poslovanja. Kriza je privremena, ali ozbiljna i jedino uz partnerstvo svih dionika možemo sačuvati sva radna mjesta - poručuju u Valamaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:13