Veliki posao

Najveća hrvatska kamenarska tvrtka obnovit će zgradu parlamenta Austrije istarskim kamenom

Istarski kamen Austriji je dobro poznat, tradicija postoji, kaže direktorica Kamena Pazin Aleksandra Krebel Kostrenčić
Pazinska firma kamen Pazin dobila je posao u obnovi bečkog parlamenta
 Goran Šebelić / CROPIX

Najveća hrvatska tvrtka koja se bavi kamenom - Kamen Pazin iz Pazina dobila je još jedan veliki posao - svojim će kamenom obnoviti unutrašnjost zgrade austrijskog parlamenta u Beču. Iako nam direktorica tvrtke Aleksandra Krebel Kostrenčić nije otkrila koliko je financijski “težak” taj zahtjevni projekt, kaže da se radi o srednje velikom projektu za njihovu tvrtku koji će značiti ogromnu referencu za istarski kamen i njih same.

Istarski kamen kanfanar bit će u bečku zgradu parlamenta ugrađen zajedno s afričkim granitom koji će se ugraditi u manjoj mjeri.

- Dobili smo posao da osiguramo kamen kanfanar za površinu od 7740 četvornih metara, soklove i masivna gazišta te gazišta i čela. Riječ je oko 360 kubika materijala, a radovi počinju ove jeseni. Predviđeno trajanje radova je od 12 do 18 mjeseci, a Kamen Pazin će materijal plasirati u suradnji s tvrtkom STONE4YOU - kaže nam direktorica te pazinske tvrtke koja je jedina u Pazinštini od bivših velikih tvrtki nastavila uspješno poslovanje i nakon raspada bivše Jugoslavije.

Investitor je Republika Austrija - direkcija parlament, a montažu će izvesti austrijska tvrtka Aigner Natur-und Kuststeinwerk. Krebel Kostrenčić izuzetno je zadovoljna ovim projektom, za koji kaže da je samo potvrda njihova posla u cijeloj Europi, ali i Koreji, Kini pa čak i SAD-u. Naime, Kamen Pazin oko 25 posto kamena plasira u Hrvatskoj, a ostatak u inozemstvu, i to za razne projekte - od velikih komunalnih do obiteljskih okućnica i kuća.

Oštra konkurencija

- Zanimljivo je da je baš taj kamen ušao u tender obnove parlamenta, dakle arhitekti su ga uključili u projekt, pa nam nije bio problem kod izbora. Već dugi niz godina radimo na izvoznoj politici. Austrija nam u zadnjih pet godina konstantno lagano raste, a sudjelovanje u projektima i suradnja s arhitektima iznimno su nam bitni. Kada ulazite u tako velike projekte, morate biti kapacitirani količinama i proizvodnjom koja u kratkom vremenu to može i napraviti. Na tržištu kamena postoji jako puno proizvođača, iz Turske i Egipta primjerice. Međutim, kada tražite neki materijal koji će osigurati postojanost unutar velikih količina, to vam se tržište naglo smanjuje - kaže. Investitori tada dolaze u te tvrtke, pa tako i Pazin, i provjeravaju kamenolome i proizvodnju.

- Ući u ovakav posao nije tako jednostavno. U ovom slučaju nas su direktno kontaktirali. Istarski je kamen Austriji bio dobro poznat kroz povijest. U vrijeme Austro-Ugarske proizvodnja kamena u Istri bila je oko 50 tisuća kubika, a naša današnja proizvodnja je 36 tisuća kubika. Ta tradicija, dakle, postoji, a i balustrada na bečkom parlamentu navodno je napravljena od kamena iz okolice Pule. Dakle, postoji tradicijski link - objašnjava.

Rusija

A kamen iz Kanfanara je, dodaje, poseban jer se njime mogu raditi različite i jako velike dimenzije, što se ne može sa svakim materijalom, ima dobra tehničko-mehanička svojstva u pogledu upijanja, smrzavanja i habanja. Iznimno je postojan i na njemu se mogu jako dobro primjenjivati razne vrste završne obrade, od pjeskarenja do paljenog kamena. Ali to nije jedini veliki posao koji je Kamen Pazin dobio kada govorimo o javnim prostorima. Uvjerljivo najveći bio je trg u Krasnodaru u Rusiji. Radi se o 90 tisuća kvadrata u kamenu oko njihova stadiona, a radovi su završili lani.

- Taj je posao trajao tri godine, a dobili smo ga jer smo bili jedna od tri tvrtke u svijetu koje su mogle u tako kratkom roku isporučiti tolike količine - kaže. Uz to, radili su trgove diljem južne Francuske, točnije u Nancyju, Nantesu, Nimesu, jer imaju tradiciju vapnenca još od Rimskog Carstva, zatim u Mestreu u Italiji. A u Luksemburgu je puno kamenih fasada iz Kanfanara. - Imamo stalna i stabilna tržišta srednje Europe - u Belgiji, Luksemburgu, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, ali i u Francuskoj. Ujedno, sve smo više prisutni na hrvatskom tržištu, tvrdi.

Pazin, 130619.
Pazinska firma kamen Pazin dobila je posao u obnovi beckog parlamenta.
Na fotografiji: Sandra Krebel, direktorica.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Sandra Krebel, direktorica Kamen Pazina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:52