Nakon optužbi za prevaru

Najmlađa milijarderka podnijela ostavku na mjesto predsjednice Uprave Theranosa

Po optužnici protiv Elizabeth Holmes može joj uslijediti kazna od 20 godina zatvora
Elizabeth Holmes, direktorica Theranosa
 Mike Blake / REUTERS

Odbor direktora Theranosa objavio je da osnivačica kompanije Elizabeth Holmes više nije na njezinu čelu da ću je zamijeniti dosadašnji glavni savjetnik tvrtke David Taylor. Elizabeth Holmes odstupila je nakon optužbi za prevaru kojima je vrijednost Theranosa s ne tako davnih devet milijardi dolara pala na nekoliko puta manji iznos.

Theranos je osnovan 2003., a prodor na farmaceutsko tržište napravio je revolucionarnim rješenjem skraćivanja i poboljšanja dijagnostike bolesti iz uzorka krvi pacijenta. Tržište je jednako revolucionarno reagiralo na projekt Elizabeth Holmes, te ju je magazin Forbes 2014. proglasio najmlađom milijarderkom na svijetu.

Pojava Theranosa predstavljana je kao novo čudo iz famozne silicijske doline, a slučaj je htio da se prva adresa kompanije nalazila na istoj lokaciji s koje je u ekspanziju krenuo Facebook. Slično kao i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, Elizabeth Holmes pokrenula je biznis vrlo mlada, s 19 godina, a među najbogatije poduzetnice svijeta ušla je u dobi od trideset godina.

Wladimir Bulgar / Profimedia, Sciencephoto, Alamy, Photo Alto
Lijekovi, krv i burbon

Već u prvih godina postojanja, Theranos je zaradio šest milijuna dolara. Za dijagnostiku krvi koju je propagirala Elizabeth Holmes najčešće se govorilo da je izvediva iz 'nekoliko kapi' dragocjene tekućine te da može puno ranije signalizirati razvoj bolesti od drugih metoda.

Kao početak pada povjerenja u Theranos uzima se 2015. na temelju, među ostalim, istraživanja novinara 'Wall Street Journala' Johna Carreyroua koje je svoja saznanja o Theranosu sažeo u knjizi 'Loša krv: Tajne i laži start upova iz silicijske doline'.

Samu istragu protiv Elizabeth Holmes i njezina suradnika u Theranosu Ramesha 'Sunnyja' Balwanija otvorili su u ožujku ove godine FBI i savezne agencije za suzbijanje prevara u gospodarskom poslovanju, zaštitu zdravlja, kontrolu lijekova i kvalitete hrane. Nadležni sud potvrdio je optužnicu protiv tandema iz Theranosa po dvije točke,prva se odnosi na prevaru investitora a druga na krivotvorenja testova za novu dijagnostiku krvi čime bi mogli biti dovedeni u zabludu liječnici i pacijenti.

Prema procjeni Business Insidera, optužnica protiv Elizabeth Holmes i 'Sunnyja' Balwanija može rezultirati osuđujućim presudama na 20 godina zatvora. Isti izvor navodi da se Holmes nagodila s tužiteljstvom o uvjetima istražnog postupka tako da je platila 250 tisuća dolara kaucije i podnijela ostavku na mjesto predsjednice Uprave Theranosa.

Sada će se osnivačica Theranosa i njezin suradnik suočiti s optužbama da su znali kako njihova 'revolucionarna' metoda dijagnostike krvi nije pouzdana, da se bazira na premalom uzorku krvi i da ne može uroditi obećanim rezultatima prevencije mogućih bolesti.

Tužiteljstvo će pokušati dokazati da je dvojac iz Theranosa namjerno manipulirao podacima i doveo investitore u zabludu, kao i liječnike te pacijente. Elizabeth Holmes, prema priopćenju Theranosa, ostaje u kompaniji kao predsjedavajuća odbora direktora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:04