Uručene nagrade

Nagodba vjerovnika u Agrokoru najvažniji je gospodarski događaj 2018. godine

Gospodarstvenik je Ante Vlahović, a čitatelji su svoj glas dali Pelješkom mostu i Marinu Pucaru
Fabris Peruško
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Nagodba vjerovnika u Agrokoru prema mišljenju stručnog žirija Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika je najvažniji gospodarski događaj 2018. godine, dok je prema glasovima 13.000 čitatelja oba dnevna lista, gospodarski događaj u 2018. godini početak gradnje Pelješkog mosta.

Po izboru čitatelja, najbolji gospodarstvenik 2018. godine je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, dok je po ocjeni stručnog žirija gospodarstvenik godine Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe. Nagrade pobjednicima uručene su danas na svečanosti održanoj u hotelu Westin u Zagrebu.

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško zahvalio se organizatorima na nominacija i svima onima koji su glasali upravo za nagodbu u Agrokoru.

Dodao je kako osobno smatra da nagodba vjerovnika i sve ono što joj je prethodilo - od donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH preko zahtjevnih pregovora do izglasavanja nagodbe u srpnju kao i njezine pravomoćnosti u listopadu – doista predstavlja najvažniji gospodarski proces koji se u Hrvatskoj događao tijekom 2018. godine.

'Poslovna prilika za Hrvatsku'

- Kao društvo smo pokazali da znamo odgovoriti na velike izazove i na taj način spriječiti kolaps najvećeg sustava u regiji i posljedice na gospodarstva četiri države. Vlada RH, financijski vjerovnici, dobavljači, zaposlenici, savjetnici i izvanredna uprava – svi su oni uložili napore da dođemo do nagodbe i kroz nju osiguramo održivo poslovanje Agrokora u budućnosti. Nije bilo lako, opseg posla je bio ogroman, a rokovi kratki. Bilo je napetosti, odricanja i kompromisa, ali je na koncu 80 posto vjerovnika na ročištu glasali za nagodbu, čime su pokazali kako smo postigli dobar dogovor. Stoga, u ime svih sudionika toga procesa, s velikim zadovoljstvom primam ovu nagradu i koristim priliku da im se još jednom svima iskreno zahvalim na doprinosu koji su dali. Velika prilika nakon ovoga procesa je da se, uz određene nadopune Zakona o izvanrednoj upravi, Hrvatska sa znanjem i iskustvom koje sada ima, može etablirati kao poželjno mjesto u europskom prostoru na kojem se mogu pravno sklapati nagodbe vjerovnika kod velikih restrukturiranja, što je poslovna prilika za državu – izjavio je Peruško.

Čestitao je Marinu Pucaru i Anti Vlahoviću na nagradama za gospodarstvenika godine, kao i gospođi Marici Vidaković koja je bila nominirana zbog svoje uloge i doprinosa u procesu postizanja nagodbe u Agrokoru.

Uz nagodbu vjerovnika u Agrokoru, nominirani za gospodarski događaj godine su bili: početak gradnje Pelješkog mosta, privatizacija Petrokemije, porezna reforma i suficit proračuna opće države dok su među nominiranima za gospodarstvenika godine bili Marica Vidaković, Kraš, Marin Pucar, Podravka, Željko Kukurin, Valamar grupa, Ante Vlahović, Adris grupa i Đuro Horvat, Tehnix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 19:51