Skup naftaša u Esplanadi

Na skupu Janafa o energiji potvrđen pad značaja nafte, ali odbačen scenarij njezina kraja

Ključ uspjeha za naftaše je brzina prilagodbe, kazao je Marino Velan iz Vitola
JANAF Terminal Omišalj
 Matija Djanješić / CROPIX

Transnjeft je spreman povećati isporuke nafte Europi, ako za to postoji interes tržišta u EU i unatoč nekim suprotnim glasovima koji se mogu čuti, poručio je na jučerašnjem skupu Jadranskog naftovoda 'Energija u 21.stoljeću' Sergey Andronov potpredsjednik Transnjefta, kompanije koja upravlja najvećim naftovodom na svijetu.

- Mi smo povećali opskrbu azijskog tržišta, no spremni smo na sve opcije, sve promjene koje može donijeti budućnost, bliža ili dalja – kazao je Andronov, nadovezujući se na najjači naglasak rasprava koje su se vodile na Janafovu skupu. Riječ je o padu potrošnje nafte u Europi koji će se, prema procjeni predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, nastaviti.

- Uvijek moramo gledati gdje smo u svemu tome mi, Hrvatska kao država i kao ekonomija. A činjenica je da se nalazimo na Mediteranu gdje potrošnja nafte ne pada, već raste za oko 2,5 posto, što će se nastaviti u narednim godinama – naveo je Kovačević, izrazivši uvjerenje kako obnovljivi izvori energije neće istisnuti naftu i plin. Ako, dodao je Kovačević, automobili prelaze na električni pogon, i ta struja se mora proizvoditi na nekakav pogon, a sunce i vjetar, zaključio je, nisu dovoljni.

Predstavnici najvećih energetskih kompanija u ovom dijelu Europi složili su se s prevladavajućom ocjenom na Janafovu skupu da naftaši i njihovi partneri poput naftovoda, očekujući bolji ili lošiji scenarij potražnje za naftom u narednim godinama, moraju diverzificirati svoje poslovanje kako ne bi nestali s tržišta.

Kao primjer velike kompanije koja se nije prilagodila promjenama na tržištu i propala, više je sudionika skupa spomenulo švicarski Petroplus koji je imao pet rafinerija i oko 2500 zaposlenih.

- Ako nadolazeće promjene u vidu prelaska na obnovljive izvore energije, pojačanu regulativu i pojavu novih energenata usporedimo s lavom koji će u jednom trenutku iskočiti pred skupinu ljudi, nije bitno da pred lavom trčite brže od njega, nego brže od ostalih koji bježe – komentirao je nadolazeće promjene u energetici Csaba Zsoter iz mađarskog MOL-a na jednom od panela Janafova skupa 'Energetski sektor i naftne kompanije' koji je moderirao glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije Marko Biočina.

Iznoseći iskustva u promjeni poslovanja Vitola kao najvećeg trgovca naftom na svijetu i vlasnika sedam rafinerija, Marino Velan iz Vitola otkrio je kako je odjel za LNG u toj kompaniji već sada drugi po veličini, odmah iza onog za naftu.

- Složio bih se kako je ključ uspjeha za naftaše u nadolazećem razdoblju brzina prilagodbe i odluke. Vitol je privatna kompanija, brži smo na odlukama i tu imamo prednost ispred paradržavnih kompanija kojih je najviše u ovom dijelu Europe. S druge strane, mi smo prvi kupili jednu od Petroplusovih rafinerija, danas to možda ne bismo učinili – upozorio je Velan.

Janaf je jučerašnjim skupom obilježio 45 godina poslovanja, a među dvjestotinjak sudionika jučerašnjeg skupa bio je i Petar Fleković koji je 1974., kao tadašnji predsjednik Vlade SR Hrvatske, otvorio naftovod. Skup su, među ostalima, uveličali Nikolay Tokarev, predsjednik Uprave Transnjefta te članovi Vlade, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i prirode Tomislav Ćorić i ministar državne imovine Mario Banožić.

- Janaf je dobro vođena kompanija, ima stalni rast prihoda i investicija koje su u prethodnom razdoblju prebacile iznos od dvije milijarde kuna. Riječ je o kompaniji koja nije samo oslonac energetskog, već i ukupnog razvoja države – ocijenio je ministar Horvat u obraćanju skupu.

Komentirajući daljnju razvojnu ulogu Janafa, ministar Ćorić upozorio je kako hrvatska energetika dijeli globalne trendove povećanja potrošnje energije na svijetu 2050. za trećinu sadašnje potrošnje. Svijet će, napomenuo je Ćorić, već 2040. trebati 25 posto više nafte i plina nego što je slučaj danas.

- Hrvatska će i nadalje jačati opskrbne pravce, ali i istraživanje i dobivanje nafte i plina iz vlastitih izvora – najavio je ministar zaštite okoliša i prirode.

Daljnje investicije u istraživanje i proizvodnju nafte i plina iz hrvatskih nalazišta najavio je i predsjednik Uprave Ine Sandor Fashimon.
- Ina se više ne može zadovoljiti samo time da bude velika, moramo biti prilagodljivi zahtjevima tržišta, brzi u odlukama i odlučni – napomenuo je Fashimon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:17