Niži ciljevi

MOL smanjuje planiranu kapitalnu potrošnju za četvrtinu zbog koronakrize

Predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Zsolt Hernadi ukazuje na neizvjesne izglede za poslovanje u predstojećem razdoblju
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

Mađarska naftna i plinska grupa MOL povukla je smjernicu o dobiti u 2020. ovoj godini i srezala planiranu kapitalnu potrošnju za četvrtinu u sklopu izmjene poslovnih i financijskih ciljeva zbog pandemije koronavirusa.

Vlade zemalja srednje i istočne Europe na kojima MOL posluje uvele su hitne mjere kako bi zaustavile pandemiju Covida 19, uključujući djelomičnu ili potpuno karantenu, što je rezultiralo znatnim usporavanjem gospodarskih aktivnosti. MOL je također u proteklim tjednima proveo preventivne i mjere opreza kako bi umanjio vjerojatnost zaraze među zaposlenima i klijentima, ističe se u priopćenju.

Predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Zsolt Hernadi ukazuje na neizvjesne izglede za poslovanje u predstojećem razdoblju.

"Iako je energetski sektor u povoljnijem položaju kad je u pitanju podnošenje ekonomskih teškoća od nekih drugih sektora, i on ulazi u razdoblje neizvjesnosti s kakvim se vjerojatno nikad dosad nije suočio", ističe Hernadi.

MOL je stoga ažurirao poslovne i financijske ciljeve za ovu godinu, povukavši smjernicu o dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA). U godišnjem izvješću za 2019. procijenili su da će, zahvaljujući 6-mjesečnom doprinosu polja Azeri-Chirag-Gunašli- ostvariti čistu EBITDA, prilagođenu za promjenu vrijednost zaliha, od oko 2,5 milijardi dolara.

Planirana kapitalna potrošnja smanjena je "minimalno 25 posto", ispod 1,5 milijardi dolara, najavili su u MOL-u, pojašnjavajući da su odgodili ulaganja "koja nisu ključna". Dodatni su razlog kresanja potrošnje uska grla u opskrbi zbog karantene, ističu u MOL-u, dodajući da bi je mogli sniziti još i više.

Najavili su i temeljitu reviziju operativnih troškova radi očuvanja gotovine. Ističu i da su nakon kupnje udjela u polju Azeri-Chirag-Gunašli osigurali 2,0 do 2,5 milijardi likvidnosti kako bi se prebrodila dugotrajna kriza i iskoristile prilike kada se situacija počne normalizirati.

Planiraju također zadržati dobit iz 2019. godine, "dok se situacija ne normalizira", nakon čega bi mogla biti isplaćena u obliku dividendi, ukoliko dioničari tako odluče, stoji u priopćenju. Najavljuju i da bi zbog manje potražnje za gorivom, punih skladišnih kapaciteta i smanjenog rada rafinerija mogli privremeno smanjiti proizvodnju u nekim međunarodnim postrojenjima.

Stoga su snizili zacrtanu proizvodnju, sa 120 tisuća na 115-120 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu. uz pretpostavku 6-mjesečnog doprinosa polja Azeri-Chirag-Gunašli. Napominju također da je potražnja za derivatima zbog karantene pala 20 do 40 posto i dodaju da koriste "trenutno atraktivne" marže za održavanje rada svih rafinerija, čak i onih u kojima je smanjen obujam rada.

MOL će nastaviti osiguravati i stalnu opskrbu naftom i kemijskim proizvodima u svim ključnim zemljama, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 17:44