Projekcije

MOL očekuje da će u sljedeće dvije godine ostvariti godišnju dobit do 2,4 mlrd. dolara

Grupacija je povećala svoju ciljanu EBITDA za razdoblje 2019. - 2021. za oko deset posto
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

MOL očekuje da će između 2019. i 2021. ostvariti dobit prije poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) u vrijednosti između 2,2 i 2,4 milijarde dolara godišnje. Time je zapravo ova grupacija povećala svoju ciljanu EBITDA za to razdoblje za oko deset posto na temelju više očekivane srednjoročne proizvodnje u Upstreamu te dobrih rezultata u segmentu Usluge kupcima, a o tome su izvijestili u petak na Danu ulagača koji se održava Londonu.

Dodatno, u sljedećem razdoblju, odnosno od 2022. do 2023., MOL očekuje da će povećati godišnju EBITDA na razinu koja se kreće između 2,4 i 2,6 milijarde dolara s obzirom na to da će doprinos strateških projekata u Downstreamu, uključujući ulaganja u proizvodnju poliola, već biti vidljiv, priopćili su.

MOL želi dodati 350 milijuna barela ekvivalenta nafte novih rezervi u sljedećih pet godina, odnosno do 2023., a u istom se razdoblju očekuje i da će biti u mogućnosti ostvariti dnevnu proizvodnju ekvivalenta nafte između 100 i 110 tisuća barela. Ta očekivanja ova naftna i plinska kompanija temelji na programu razvoja na polju Shaikan u iračkom Kurdistanu, produženom razdoblju maksimalne razine proizvodnje u Ujedinjenom Kraljevstvu te programu optimizacije proizvodnje u Mađarskoj i Pakistanu.

Očekuje se da će Usluge kupcima ostvariti EBITDA od preko 500 milijuna dolara do 2023. i to zadovoljavanjem potražnje za tradicionalnim i alternativnim gorivima u srednjoj i istočnoj Europi, povećanjem EBITDA u segmentu robe široke potrošnje te širenjem u segmentu usluga mobilnosti. MOL namjerava i udvostručiti broj lokacija Fresh Cornera na 1.250 do 2021. godine, a i povećat će flotu vozila svoje car-sharing tvrtke MOL Limo na 600 vozila u Budimpešti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:37