Lukrativna prilika?

Mirovnici ulaze u posao s vjetroelektranama: 'To je dobra investicija s malo rizika'

Prije nekoliko dana Dalekovod je objavio informacije o prodaji udjela u vrijednosti 115 mil. kn
Vjetroelektrana Velika Popina
 Robert Fajt / Hanza Media

Obvezni mirovinski fondovi Erste Plavi i PBZ Croatia osiguranje te osiguravateljska kuća Croatia osiguranje najvjerojatniji su kupci dionica u tvrtki Dalekovod Professio koja se bavi vjetroelektranama, neslužbene su informacije koje nam je potvrdilo više izvora.

Za udio od 50 posto, koliko je Dalekovod imao u tvrtkama Eko i Velika Popina, platit će 115 milijuna kuna. Ostalih 50 posto u vlasništvu je Ante Ćurkovića, bivšeg direktora HEP-a, svojedobno prozvanog gospodarom najboljih lokacija za vjetroelektrane, koji, navodno, ne namjerava prodavati svoj udio. Transakcija još nije pečatirana, potpisan je ugovor o prodaji dionica, no prije formalnog preuzimanja potrebno je obaviti još dubinsko snimanje i dobiti odobrenje Nadzornog odbora.

Velika je vjerojatnost, kažu nam isti izvori, da će se to realizirati glatko i brzo. Nakon finalizacije transakcije trebala bi se osnovati nova tvrtka, koja će imati udjele u obje tvrtke, Eko i Velikoj Popini. Mirovinci su, kako se može čuti, u taj biznis odlučili ući jer nema puno nesigurnosti i jer su uvidjeli dobru priliku za zaradu. Riječ je, naime, o dva najbolja vjetropolja u Hrvatskoj, na najboljim lokacijama, od kojih očekuju visoke prinose.

- Nude predvidljiv cash flow i zanimljiv prinos za članove fondova. Mislim da je to razumno dobra investicija s malo rizika. Bilo bi dobro da je to samo jedno u nizu ulaganja mirovinskih fondova u obnovljive izvore energije i da će se u tom sektoru pojaviti još prilika - komentira jedan od dobrih poznavatelja situacije u Dalekovodu, tvrtki koju od kraja 2015. vodi Alen Premužak.

Dalekovod se, pak, time napokon riješio non-core portfelja, odnosno portfelja vjetroparkova za koje je godinama bezuspješno pokušavao pronaći kupca. Svojedobno se, naime, čak pregovaralo s HEP-om te nekoliko drugih kupaca iz Hrvatske i inozemstva. Međutim, transakcija se nije realizirala. Prodaja vjetroelektrana bila je predviđena predstečajnom nagodbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:40