Rekordne potpore

Ministarstvo gospodarstva za učenike deficitarnih zanimanja dodijelilo 10,5 milijuna kuna

Mi ćemo preuzeti svaki trošak koji vam je potreban da si stvorite kvalitetnog radnika, kazao je Horvat
Svečano uručivanje ugovora korisnicima sredstava za poticanje naukovanja
 Darko Tomas / CROPIX

Kako bi olakšali usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za naukovanje učenika strukovnih škola ove je godine dodijelilo 10,5 milijuna kuna.

Ministarstvo protekle tri godine provodi 68 milijuna kuna vrijedan projekt Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja. U sklopu tog projekta i uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije od 2016. za naukovanje učenika za deficitarna obrtnička zanimanja Ministarstvo obrtnicima i poduzetnicima dodjeljuje između 15.000 i 150.000 kuna. Time se, kako nam je objašnjeno, sufinancira 80 posto iznosa za nagrade koju su gospodarski subjekti obvezni isplaćivati učenicima za vrijeme provedeno na naukovanju, dok se ostatak odnosi na nagradu mentoru koja maksimalno može iznositi 75.000 kuna.

- Mi ćemo preuzeti svaki trošak koji vam je potreban da si stvorite kvalitetnog radnika. Bez poduzetnika i obrtnika koji aktivno sudjeluju u obrazovanju mladih naraštaja po modelu naukovanja, gdje učenici većinu obrazovanja provode u gospodarstvu i na neposredan način stječu znanja i vještine koje su im potrebne za samostalan rad u određenom zanimanju, nema kvalitetnog strukovnog obrazovanja - naglasio je Darko Horvat, ministar gospodarstva.

Da ministarstvo u sklopu ovog projekta uistinu preuzima sve troškove “stvaranja kvalitetnog radnika” potvrdili su nam i iz frizerskog salona Pika gdje su i više nego zadovoljni potporom. Njome će, naime, pokriti ne samo plaće za naučnike, već i opremu koja im je za rad u salonu potrebna.

Uz to, o uspjehu projekta govori i činjenica da je ove godine zaprimljen rekordan broj prijava te je podijeljen rekordan broj potpora. Tako je u tri godine za koje je bilo predviđeno ukupno 13 milijuna kuna, ukupno dodijeljeno 18 milijuna kuna. Preciznije, za 2016. su dodijeljene 34 potpore u iznosu od 2,1 milijuna kuna, za 2017. 98 potpora u ukupnom iznosu od 5,5 milijuna kuna, a 2018. je premašila sva očekivana te je dodijeljeno 190 potpora i više od deset milijuna kuna. Ministar Horvat u sljedeće tri godine, kako je rekao, očekuje još veći rast, kako prijava, tako i dodijeljenih sredstava, i nada se dodjeli čak 30 milijuna kuna pri čemu bi maksimalnu potporu povećao na 500.000 kuna.

- Ne mjerimo više kolika je stopa nezaposlenosti nego kolika je stopa novootvorenih kvalitetnih radnih mjesta. Stvaramo radnike koji odlaze u Zapadne zemlje u kojima su cijena rada i neto primanja daleko veći nego u Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo ovim i sličnim projektima smanjiti taj negativni trend - kazao je ministar gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:23