Meteor Grupa 'završava' Badel

Meteor Grupa-Labud pripremila isplatu malih dioničara iz Badela 1862 s 8,5 milijuna kuna

Manjinski dioničari Badela biti će isplaćeni po cijeni od 12 kuna i 86 lipa za dionicu
Tvornica Badel 1862
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Na predstojećoj skupštini dioničara Badela 1862 zakazanoj za 14.srpnja ove godine većinski će vlasnik Meteor Grupa-Labud donijeti odluku o istiskivanju i isplati preostalih malih dioničara. Isplata će, prema objavi Badela, obuhvatiti 661 tisuću i 428 dionica ili oko tri posto vlasništva u tvrtki.

U vlasništvu Meteor Grupe-Labud je 97 posto dionica Badela, što znači da će nakon 14.srpnja zaokružiti kompletno vlasništvo u našem najvećem proizvođaču alkoholnih i jednom od najvećih proizvođača bezalkoholnih pića.

Manjinski dioničari Badela biti će isplaćeni po cijeni od 12 kuna i 86 lipa za dionicu, što znači da će Meteor Grupa-Labud u zaokruživanje vlasništva nad Badelom uložiti osam milijuna i 506 tisuća kuna.

Isplatu malih dioničara, prema pripadajućem pozivu na skupštinu Badela, jamči Agram banka. Uoči istiskivanja malih dioničara Badel 1862 sproveo je, u siječnju ove godine, otkup državnih dionica. Procjenjuje se da je Badel državi, odnosno Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), platio 38 milijuna kuna za državni udio u vlasništvu Badela od 11,5 posto.

Dogovoru oko prodaje državnih dionica u Badelu prethodilo je CERP-ovo uskraćivanje podrške prijedlogu Meteor Grupe-Labud na skupštini dioničara da se dionice Badela povuku s burze. No, i bez potpore CERP-a većinski vlasnik sproveo je svoju namjeru o izlasku Badela s burze.

Osim odluke o istiskivanja malih dioničara, na Skupštini dioničara Badela biti će, među ostalim, usvojeno izvješće o poslovanju tvrtke u prošloj godini prema kojem je ostvarena dobit od 36 milijuna kuna. Prijedlog je Uprave Badela da se spomenuta dobit, zajedno s zadržanom dobiti od ranije u iznosu od 4,2 milijuna kuna, zadrži u imovini tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:06