Poslovni rezultati

Mercatoru su prošle godine prihodi od maloprodaje porasli prvi put od 2011. godine

Zbog revalorizacije vrijednosti nekretnina zabilježen je čisti gubitak od 184 milijuna eura
Ilustracija, Mercator
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Mercator je lani po prvi put nakon 2011. ostvario rast maloprodajnih prihoda, za 2,5 posto, na 1,6 milijardu eura, ali je zbog jednokratne revalorizacije vrijednosti nekretnina zabilježio čisti gubitak od 184 milijuna eura, objavio je u četvrtak slovenski trgovački lanac u većinskom vlasništvu Agrokora.

Uz objavu podataka o poslovanju za prošlu godinu, Mercator je naveo da treba imati u vidu da je kompanija lani morala obaviti novu valorizaciju svih svojih nekretnina, u skladu s računovodstvenom politikom po međunarodnim standardima, pri čemu je revalorizacija vrijednosti na niže iznosila 145,8 milijuna eura, a na više 126,9 milijuna eura.

"Revalorizaciju je u skladu s međunarodnim standardima provela vanjska konzultantska kuća i dodatno su je provjerile dvije vanjske svjetske ustanove", navodi se u priopćenju Mercatora.

Jednokratna revalorizacija nekretnina znatno je utjecala na za prošlu godinu iskazani rezultat, ali je poslovanje Skupine Mercator lani bilo bitno bolje nego u 2016. godini, navodi se u izvješću.

Prihodi od maloprodaje porasli su po prvi put rasli od 2011. godine i iznosili 1,6 milijardi eura. Bez negativnog utjecaja knjiženja vrijednosti nekretnina, Mercator bi u prošloj godini imao dobit od 6 milijuna eura, ističe se.

Lani je Mercator imao i 90,6 milijuna normalizirane EBIDTA, što je za 28 milijuna eura ili 45 posto više nego godinu dana ranije.

"Mercator će se i ubuduće koncentrirati na svoju osnovnu djelatnost i uspješno provođenje nove poslovne strategije, uz troškovnu optimizaciju i daljnji rast, smanjivanje zaduženosti, diferencijaciju ponude, te jačanje dugoročne suradnje s dobavljačima u razvoju novog koncepta", navela je ta kompanija u obavijesti na internet stranicama Ljubljanske burze.

"Mercator je danas bolja kompanija nego prije godinu dana, ispunila je sve obveze koje su pred nju postavljene lani i uspješno odgovorila na izazove iz operativno poslovanja i probleme koje ima njen vlasnik", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani direktor te tvrtke Tomislav Čizmić, predstavljajući rezultate poslovanja za prošlu godinu.

Gubitak u prošloj godini u upravi slovenskog trgovačkog lanca tumače jednokratnim smanjenjem vrijednosti nekretnina. "Novih takvih sličnih jednokratnih događaja ne predviđamo, a važno je da je naš rezultat iz poslovanja bolji", kazao je Čizmić.

Prema objavljenim rezultatima, Mercatorove ukupne obveze iznosile su krajem prošle godine 882 milijuna eura i smanjene su u godinu dana za 21 milijun. Neto financijski dug smanjen je za 8,5 milijuna eura, na 828 milijuna eura.

Monetizacijom i prodajom imovine koja mu nije neophodna, Mercator planira prikupiti oko 300 milijuna eura kako bi smanjio razinu zaduženja. U Sloveniji je za monetizaciju predviđeno 8 od 22 velika trgovačka centra, ali u Mercatoru s prodajom ne namjeravaju žuriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:31