Rast profitabilnosti

Mercator u prvoj polovici godine ostvario neto dobit od 1,5 milijuna eura

Neto dobit Mercator Grupe u prvom je polugodištu iznosila 1,5 milijuna eura
Kolica u Mercator centru
 Dragan Matić / CROPIX

Grupa Mercator u prvom je polugodištu ove godine više nego udvostručila dobit iz poslovanja, na 16,9 milijuna eura, uz rast maloprodajnih prihoda od 6,6 posto i normalizirani EBITDA od 48,1 milijuna eura ili 14,6 posto više nego lani, izvijestio je u četvrtak taj slovenski maloprodajni lanac.

Neto dobit Grupe Mercator, koja je dio Agrokora, u prvom je polugodištu iznosila 1,5 milijuna eura, dok je u istom razdoblju lani grupa poslovala s gubitkom od 4,6 milijuna eura.

U Mercatorovu priopćenju navodi se kako je u prvoj polovici 2018. godine, Mercator Grupa poboljšala poslovnu i operativnu učinkovitost, što se odrazilo na povećanje operativne i neto dobiti te većoj EBITDA.

Tako je EBITDA Grupe Mercator u prvom polugodištu dosegnula 50,5 milijuna eura, u odnosu na 44,6 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine. Normalizirana EBITDA Grupe od 48,1 milijuna eura predstavlja povećanje od 6,1 milijuna eura u odnosu na usporedivi rezultat u istom razdoblju prošle godine, dok 4,5 postotna normalizirana EBITDA marža predstavlja povećanje od 0,5 postotnih bodova.

Matična tvrtka - Poslovni sustav Mercator, d. d., završila je polugodište s neto dobiti od 9,3 milijuna eura. EBITDA Poslovnog sistema Mercator iznosila je 36,9 milijuna eura, što je 4,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima iz Mercatorove obavijesti, neto financijski dug Mercator Grupe na dan 30. lipnja 2018. godine iznosio je 771,1 milijuna eura, što je 80,8 milijuna manje nego godinu dana ranije.

U Mercatoru ističu da tvrtka sve financijske obveze, kao i one prema poslovnim partnerima, podmiruje u skladu s dogovorenim uvjetima i rokovima.

- Nova strategija i usmjerenost Mercatora ka tome da bude najbolji lokalni trgovac na svim tržištima na kojima poslujemo, očito daje rezultate. Učinkovitost ćemo poboljšati razduživanjem i realizacijom strateških razvojnih projekata, među kojima je svakako i novi logističko-distribucijski centar u Ljubljani - kazao je po objavi poslovnih rezultata predsjednik uprave Mercatora Tomislav Čizmić.

Grupa Mercator krajem lipnja imala je 20.569 zaposlenih, od čega u Sloveniji 9692.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:34