Industrija usporila u travnju

Međugodišnji rast industrije nastavljen u travnju, analitičari oprezni oko daljnjeg trenda

Travanjska međugodišnja stopa rasta industrije jednaka je onoj iz ožujka ove godine
Ilustracija, drvna industrija
 REUTERS

Nakon stalnog rasta u prva tri mjeseca ove godine, domaća industrijska proizvodnja u travnju bilježi pad od 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prema raščlambi DZS-a, padu industrijske proizvodnje u travnju najviše je doprinijelo smanjenje proizvodnje roba za široku potrošnju od 4,3 posto te proizvoda za daljnju preradu i prodaju od 2,3 posto u odnosu na ožujak.

Nasuprot travanjskom međumjesečnom padu, industrijska proizvodnja iz travnja ove uspoređena s istim mjesecom prošle godine bilježi rast od tri posto. Takav rezultat posljedica je rasta proizvodnje svih bitnih grana industrije, a najveći međugodišnji rast bilježi proizvodnja roba za široku potrošnju od 6,9 posto.

Unutar industrije roba za široku potrošnju značajan međugodišnji rast u travnju, od 7,4 posto, dostigla je prehrambena industrija. U okrilju prerađivačke industrije koja čini 80 posto domaće industrije, više industrija ostvarilo je u četvrtom mjesecu ove godine dvoznamenkaste međugodišnje stope rasta, poput proizvodnje kože (17 posto) i električne opreme, koja je rasla 14,8 posto.

Travanjska međugodišnja stopa rasta industrije jednaka je onoj iz ožujka ove godine. Uz to, usporedba kretanja u industrijskoj proizvodnji u prvom kvartalu ove s kretanjima u istome razdoblju prošle godine, ukazuje na rast od 2,7 posto.

- Iako nakon rasta u prvom tromjesečju od 2,7 posto podaci o nastavku povoljnih kretanja u travnju ohrabruju, prilikom procjena budućih kretanja treba ostati na oprezu te svakako valja uzeti u obzir i usporavanje gospodarstava najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera – komentiraju analitičari Raiffeisenbanke, procjenjujući kako do kraja godina domaća industrija neće doživjeti procvat, nego, zaključuju, daljnji polagani oporavak.

U Raiffeisenbanci kao izvore očekivanog gospodarskog rasta u zemlji do kraja godine vide trgovinu, prijevoz, usluge, telekomunikacije i graditeljstvo koji će, ocjenjuju, značajnije doprinijeti rastu od industrijske proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:20