Traže bolje uvjete

Masovni štrajkovi na Prime Day, dan kad Amazon proda robe za 6 milijardi dolara

Njemački sindikati optužuju Amazon da angažira druge tvrtke koje bijedno plaćaju radnike i ne prijavljuju ih
Ilustracija, Amazonovo skladište u Leipzigu
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Zbog loših uvjeta rada u ponedjeljak su štrajkali zaposlenici Amazonovih skladišta u Engleskoj, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Poljskoj. Aktivisti i sindikati pozvali su građane da se solidariziraju i ne sudjeluju u Amazonovu Prime Dayu, kad internetska prodajna platforma nudi izrazite popuste svojim “prime” kupcima koji plaćaju godišnju članarinu. Prosvjedi su organizirani u najmanje sedam američkih gradova, prenosi The Guardian. Amazon ne bi smio profitirati od godišnje rasprodaje dok se njegovi radnici grčevito bore za bolje radne uvjete, a njegova tehnologija koristi za izručivanje imigranata, poručuju aktivisti. Oni optužuju Amazon zbog toga što američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti pruža uslugu pohrane podataka pa tako i podatke o identitetu imigranata.

Prime Day pokrenut je 2015. u povodu 20. obljetnice kompanije i prerastao je u vrlo unosnu dvodnevnu rasprodaju. Prošle je godine samo u tom kratkom razdoblju prodano više od 100 milijuna artikala vrijednih približno 4 milijarde dolara, a za ovu godinu tvrtka Coresight Research predvidjela je 5,8 milijardi dolara prometa. Amazon je prošlog tjedna obilježio 30. godišnjicu postojanja. Trenutačno je vrijedan više od bilijun dolara, a njegov osnivač Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s bogatstvom procijenjenim na više od 120 milijardi dolara.

Peticija

Aktivisti su pripremili peticiju sa 250.000 potpisa koju su donijeli pred Bezosovu rezidenciju na Manhattanu. Amazon je u SAD-u povećao minimalnu satnicu na 15 dolara, ali zaposleni se i dalje žale da su pod teškim pritiskom rokova i normi. Glavni prosvjed organiziran je u distribucijskom centru u Shakopeeju u Minnesoti, gdje su skladištari obustavili rad na šest sati.

Pridružili su im se Amazonovi službenici iz drugih dijelova SAD-a. Prošlog četvrtka održane su demonstracije u New Yorku, tijekom konferencije Amazon Web Servicea.

Bojkot

- Nije dovoljno bojkotirati Amazon, moramo zahtijevati promjene u funkcioniranju korporacije u našoj zemlji i svijetu - izjavila je aktivistkinja Maritza-Silva Farrell, ističući važnost istrage koja se vodi u SAD-u o tome ugrožava li Amazonova veličina fer konkurenciju u tehnološkom sektoru.

U Njemačkoj je štrajk u organizaciji velikog sindikata Ver-Di počeo u ponoć s nedjelje na ponedjeljak na sedam mjesta, u Amazonovim centrima u Leipzigu, Koblenzu, Werneu, Rheinberu, Grabenu kraj Augsburga te na dva mjesta u Bad Hersfeldu. U štrajku je više od 2000 radnika, tvrdi sindikat. Njemačka je za internetskoga giganta drugo najveće tržište nakon SAD-a.

Norme

Njemački sindikalisti u ponedjeljak su objavili da im je cilj najmanje dvodnevni štrajk, kako bi prisilili kompaniju na pregovore o plaćama i potpisivanje tarifnog sporazuma. Štrajk se održava pod motom “Dosta popusta na račun naših plaća”. Iako je u Njemačkoj zakonski propisana minimalna satnica 9,19 eura, sindikati optužuju Amazon da plaća znatno manje, odnosno da angažira tvrtke koje bijedno plaćaju radnike i ne prijavljuju ih. Kompanija će morati na kraju priznati tarifni kolektivni ugovor za maloprodajni i poštanski sektor, istaknuo je Orhan Ahman iz Verdija. Poručio je da u Amazonu ne smiju više ovisiti o samovolji šefova, prenosi Reuters.

S rastom internetske prodaje, dostava paketa širom zapadnog svijeta postala je najbrže rastući sektor koji zapošljava većinom nekvalificiranu radnu snagu, u velikom broju imigrante. Njemačka vlada u svibnju je odlučila povećati kontrole i uvesti reda. Šef Verdija Frank Bsirske nedavno je rekao da je dijelom riječ o “mafijaškim strukturama”. Dostavljačke tvrtke angažiraju druge tvrtke za dostavu paketa, koje zapošljavaju ljude iz Ukrajine, Moldavije i Bjelorusije i plaćaju im od 4,5 do 6 eura po satu, za radni dan od 12 do 16 sati, upozorio je sindikalist. Pritisak je povećao sam Amazon koji svojim prima korisnicima obećava dostavu u roku od 24 sata.

Njemački Verdi bori se više od šest godina za tarifni ugovor kojim bi se povećale i ujednačile plaće. U Njemačkoj Amazon ima 12 skladišta i 11 logističkih centara te zapošljava 13.000 ljudi, prenosi Spiegel Online. U logističkom centru u Leipzigu kažu da plaćaju minimalno 10,78 eura po satu, nakon dvije godine radnik može računati na 2275 eura bruto. Koliko je točno radnika jučer sudjelovalo u štrajku, nije bilo jasno. Uprava je obećala nagradu onima koji budu radili unatoč pozivima na štrajk te poručuju da će svi paketi biti dostavljeni. U njemačkom Amazonu redovito se štrajka od 2013., no šestosatni štrajk u Minneapolisu najveća je sindikalna akcija u Amazonu u SAD-u, prenosi NPR.

Neki Amazonovi tehnološki radnici ističu da se srame radnih uvjeta radnika u skladištima, prenio je Business Insider, citirajući što je napisala Nancy Urban na blogu koji je podijelila udruga klimatskih aktivista. Osim za plaću, Amazonovi radnici bore se za razumne norme, s obzirom da kompanijin automatizirani sustav rada očekuje od njih da svakih nekoliko sekundi naprave isti pokret, kao da su strojevi.

- Kad sam radio kao inženjer u Amazonu, nekoliko dana sam proveo radeći u skladištu i nisam se uspio ni približiti individualnoj radnoj normi. Norme su nerealno visoke za većinu ljudskih bića - napisao je Joey Siracusa.

Tvrtka tretira skladišne radnike kao robote, piše Business Insider, primjenjuju automatizirani sustav koji prati produktivnost radnika tako da automatski priprema dokumente za otkaz ako radnik ne ispuni normu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:51