StoryEditor
Privatizacijski natječaj

Mađarska OTP banka opet usporena u pokušaju da uđe i na slovensko tržište

Francuskom Societe Generaleu nije stigla ponuda OTP-a u prodaji SKB banke, tvrde Finance
Piše: Vedran MarjanovićObjavljeno: 22. travanj 2019. 16:45

Plan OTP banke, najveće mađarske i četvrte po veličini banke na našem tržištu, da krupnim koracima uđe na slovensko tržište više ne uključuje preuzimanje SKB banke, navodi slovenski dnevnik Finance. Ugledni list raspolaže informacijom da sadašnjem vlasniku SKB banke, francuskom Societe Generale, nije stigla ponuda OTP-a u postupku prodaje SKB banke.

- Neslužbene informacije kojima raspolažemo govore da je Societe Generale dobio samo jednu ponudu za SKB i da njome nisu zadovoljni - navode Finance, koje su, poput ostalih, slovenskih medija donedavno procjenjivale da OTP želi ući na slovensko tržište bilo kroz preuzimanje SKB banke, bilo kroz privatizaciju Abanke.

Građu za spomenutu tvrdnju o 'zagrijanosti' najveće mađarske banke za tržište Dežele, slovenski su mediji, među ostalim, crpili iz iskazanog interesa OTP-a da kupi Novu Kreditnu banku Maribor. Na koncu tog privatizacijskog natječaja, slovenska država prodala je Novu KBM banku za 250 milijuna eura američkom fondu Apollo.

Nakon Gorenjske i Nove KBM banke, Slovenija je na prodaju stavila i Abanku, treću najveću banku na tamošnjem tržištu, zaključivši koncem ožujka rok za primanje obvezujućih ponuda. Još se čeka da Slovenski državni holding (SDH) objavi pristigle ponude, no slovenski mediji već barataju i imenima i ponuđenim iznosima.

Slovenska državna televizija, pozivajući se na neslužbene izvore uključene u prodaju Abanke, navodi da je najveću ponudu dala srpska AIK banka, 405 milijuna eura. Zatim slijede ponude spomenutog Apolla (400 milijuna eura) i OTP banka koja je za stopostotno vlasništvu u Abanci spremna platiti 380 milijuna eura.

Iz OTP banke nema službene informacije o interesu za SKB i Abanku. U nedavnom osvrtu na nagađanja o ulasku OTP-a na slovensko tržište, zamjenik predsjednika Uprave te banke Laszlo Bencsik izjavio je za mađarsku medijsku mrežu MTI da OTP ima interes za kupnju neke od slovenskih banaka.

Slovenija je rasprodaji državnog vlasništva u bankama pristupila po diktatu Europske komisije, odnosno prema planu uravnoteženja javnih financija usklađenog s Bruxellesom. Budući je u međuvremenu došlo do promjene vlasti u Deželi, tamošnji mediji navode kako se dio vlasti protivi prodaji Abanke i drugih banaka, što bi moglo usporiti privatizaciju.

Linker
22. rujan 2020 08:43