Poslovni rezultati

Kutinska Petrokemija prvo polugodište ove godine završila s 29 milijuna kuna neto dobiti

Ukupni poslovni prihodi Petrokemije iznosili 1,13 milijardi kuna i veći su za 22,5 posto
Petrokemija u Kutini
 Josip Bistrović / CROPIX

Kutinska Petrokemija prvo je polugodište 2019. završila s neto dobiti od 29 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je zabilježen gubitak od 176 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u ponedjeljak.

Ukupni poslovni prihodi Petrokemije iznosili 1,13 milijardi kuna i veći su za 22,5 posto.

Rast bilježe i prihodi od prodaje, za 26 posto, na iznos od 1,1 milijardu kuna. Rast prihoda od prodaje, kako ističu u tvrtki, uglavnom je rezultat značajno veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu.

Ukupni su rashodi Petrokemije u prvom polugodištu iznosili 1,1 milijardu kuna i veći su za 0,23 posto nego u istom razdoblju lani.

Tijekom prvog polugodišta proizvodnja mineralnih gnojiva je povećana sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te je proizvedeno 573 tisuće tona mineralnih gnojiva. Prodaja mineralnih gnojiva iznosila je 580 tisuća tona i povećana je 12 posto pri čemu je prodaja na domaćem tržištu iznosila 213 tisuća tona, a u izvozu 367 tisuća tona.

U izvješću se prenosi i komentar predsjednika Uprave Davora Žmegača koji među ostalim ističe da je, usporedi li se rezultat bez jednokratnih stavki, neto dobit za prvo polugodište iznosi 90 milijuna kuna u usporedbi s neto gubitkom od 127 milijun kuna u prvom polugodištu lani.

Napominje kako jednokratne stavke ukazuju na negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 od 8 milijuna kuna za prvo polugodište ove godine i 49 milijuna kuna za prvo polugodište lani godine. Osim toga, jednokratne stavke su i 45 milijuna kuna troška otpremnina i 7 milijuna kuna rezerviranja za isplatu otpremnina.

"Pokretači značajno boljeg rezultata u odnosu na isto razdoblje prethodne godine su vanjski i interni utjecaji", ističe Žmegač napominjući kako su volumen prodaje u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima, neprekinuta proizvodnja i kontrola troškova imali pozitivan utjecaj na rezultat.

Što se tiče vanjskih utjecaja, napominje da je niža cijena plina (17 posto) imala značajan utjecaj, djelomično kompenzirano višim cijenama za naknade na emisije CO2 (76 posto).

U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, nisu zabilježene nikakve značajne izmjene cijena gnojiva, kazao je Žmegač te dodao kako se "u drugom polugodištu planira nastavak mjera restrukturiranja s pozitivnim utjecajem na rezultat poslovanja".

"Ne bude li značajnih promjena u vanjskom okruženju, očekuje se daljnje poboljšanje rezultata u odnosu na isto razdoblje prethodne godine", poručio je Žmegač.

Konsolidirano izvješće za prvo polugodište pokazuje da je Petrokemija Grupa ostvarila neto dobit od 27 milijuna kuna u odnosu na 178 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u istom razdoblju prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49