Njemački proizvođač dijelova za automobile Continental
 REUTERS/Andreas Gebert
Ne očekuju oporavak

Kriza u autoindustriji: Veliki dobavljači automobilskih dijelova prijavili ogromne gubitke

Proizvođač rasvjetnih tijela Osram zaključio je fiskalnu godinu s neto gubitkom od 343 milijuna eura
Piše: HinaObjavljeno: 12. studeni 2019. 17:41

Dobavljači proizvođača automobila Osram i Continental izvijestili su u utorak o lošijim poslovnim rezultatima, najavljujući smanjenje troškova zbog krize u automobilskoj industriji.

Proizvođač rasvjetnih tijela Osram zaključio je fiskalnu godinu s neto gubitkom od 343 milijuna eura. Godinu ranije poslovali su s neto dobiti od 188 milijuna eura.

Kompanija je zbog krize u automobilskoj industriji otpisala 171 milijun eura nematerijalne imovine u kompaniji koju je osnovala s proizvođačem guma Continentalom.

"Osram ne očekuje oporavak globalne proizvodnje automobila u kratkoročnoj perspektivi", istaknuli su, najavljujući smanjenje troškova za 220 milijuna eura u razdoblju od 2017. do 2021. godine.

Dodali su i da će poslovne ciljeve ostvariti dvije godine kasnije no što su planirali.

Sindikat IG Metall objavio je i da će kompanija ukinuti 800 radnih mjesta u Njemačkoj.

I proizvođač guma Continental izvijestio je danas o slabim poslovnim rezultatima, u trećem tromjesečju, iskazanim u padu operativne dobiti za 20 posto. Stoga također razmatraju mogućnost smanjenja broja radnika, predviđajući da će se slabljenje globalne proizvodnje automobila protegnuti na sljedećih pet godina.

"Razgovaramo s predstavnicima radničkog vijeća", kazao je za Reuters financijski direktor Wolfgang Schaefer, dodajući da će nastojati postići sporazum o otkazima do kraja godine.

"Rekli smo da je program pokrenut, da to nije sve i da ćemo možda morati razmotriti i dodatne mjere", kazao je Schefer.

Automobilski sektor muči pad potražnje u Kini, koji traje već dulje od godinu dana, ali i tranzicija na ekološki prihvatljivije tehnologije, uključujući i visoko automatiziranu vožnju.

Stoga su i proizvođači automobila BMW, Daimler i Volkswagen najavili mjere smanjenja troškova dok je Infineon, dobavljač poluvodiča koji se koriste na osovinama električnih automobila, nadmašio zacrtane ciljeve u četvrtom fiskalnom tromjesečju ali je i dalje na oprezu.

"Osjećamo posljedice slabe globalne potražnje za automobilima i ne očekujemo poboljšanje u doglednom razdoblju", kazao je izvršni direktor Infineona Reinhard Ploss.

"Opće ekonomsko okruženje i dalje je obilježeno makroekonomskom i političkom neizvjesnošću", istaknuo je Ploss, dodajući da ne očekuje oporavak tržišta prije druge polovine fiskalne godine.

Linker
26. veljača 2021 05:23