Jedinstveno tržište kapitala

Krenulo češljanje zakona, intenzivno se radi na uklanjanju barijera za investitore

Dio je to inicijative Europske komisije da se uklone prepreke za ulagače
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe
 Goran Mehkek / CROPIX

Uklanjanje barijera na nacionalnim tržištima preduvjet je stvaranja jedinstvenog europskog tržišta kapitala, a za to je potrebno koordinirati i uskladiti aktivnosti u svim članicama EU-a, poručeno je sa sastanka koji je danas i jučer u Zagrebu organiziralo Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD), a na kojem su, osim SKDD-a, sudjelovali i drugi sudionici na tržištima kapitala u zemljama Unije i jugoistočne Europe.

Dio je to inicijative Europske komisije da se uklone prepreke za ulagače. Domaćin sastanka ove je godine, po prvi puta, bio SKDD, ističe se u priopćenju te institucije. Skup je, osim hrvatski predstavnika, okupio i predstavnike sličnih institucija iz drugih članica EU-a, EFTA-e i CEFTA-e, kao i Eurocleara.

- SKDD u suradnji s našim regulatorom, Hanfom, intenzivno radi na otklanjanju barijera i stvaranju jedinstvenog pristupa rješavanju pitanja koja su vezana uz korporativne akcije. Međutim, ključna je stvar napraviti analizu postojećeg zakonodavnog okvira, kako bi se sve novine iz europskog zakonodavstva što prije uklopile u hrvatsko zakonodavstvo - poručila je Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a.

- Zemlje EU-a imaju različita pravila prema kojima investitori posluju, a radne grupe u pojedinim zemljama identificiraju prepreke, te se na radnim sastancima izmjenom iskustava pronalaze načini da se harmonizacija na razini EU-a što kvalitetnije provede. U tom kontekstu, Hrvatska ide u korak sa zemljama središnje Europe. Štoviše, značajno smo uznapredovali te je naš rad prepoznati i pohvaljen od europskih kolega - ocijenio je i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, koji je također sudjelovao na sastanku.

Europska komisija je 2004. osnovala CESAME grupu za otklanjanje barijera za uspostavu jedinstvene namire i poravnanja u EU, što je preduvjet jedinstvenog tržišta kapitala u Uniji. U sklopu inicijative predviđeno je i osnivanje nacionalnih radnih grupa, zaključuje se u priopćenju SKDD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:41