Odluka Skupštine dioničara

Kraš zaokružio vlasništvo u Miri, preostale dioničare isplatio s 3 milijuna kuna

U javnoj ponudi za otkup dionica Mire ponuđeno je četiri kune i 70 lipa za dionicu
Zgrada Kraša i Ivica Pivac, predsjednik Uprave MI Braća Pivac
 Darko Tomas / CROPIX / Tom Dubravec

Kraš će do sredine idućeg mjeseca postati stopostotni vlasnik tvornice keksa Mira iz Prijedora, u kojoj je većinski vlasnik od 2003.. Proizlazi to iz odluka Skupštine dioničara Mire, na kojoj je, među ostalim, utvrđeno da je Kraš trenutni vlasnik blizu 97 posto dionica prijedorske tvornice.

Na Skupštini je utvrđena obveza Kraša da isplati preostale dioničare Mire po cijeni od četiri kune i 91 lipu za dionicu, što znači da će za potpuno istiskivanje drugih dioničara iz vlasništva Mire, zagrebački konditor izdvojiti tri milijuna kuna.

Krašu je, podsjetimo, sredinom veljače ove godine Komisija za vrijednosne papire Republike Srpske u BiH naložila davanje javne ponude manjinskim dioničarima Mire.

Iako je Kraš još 2003. ovladao s 75 posto dionica prijedorske tvrtke, spomenuti regulator obvezao je zagrebačku kompaniju na davanje javne ponude nakon što su Braća Pivac postala većinski vlasnik Kraša.

U javnoj ponudi za otkup dionica Mire ponuđeno je četiri kune i 70 lipa za dionicu. Ponuda Kraša vrijedila je do 25.travnja ove godine, a procjenjivalo se da bi za namirivanje malih dioničara Mire zagrebačka kompanije mogla izdvojiti oko 20 milijuna kuna.

Skupština dioničara Mire usvojila je i izvješće Uprave o poslovanju tvrtke u prošloj godini prema kojem je društvo u prošloj godini uprihodilo gotovo 90 milijuna kuna i ostvarilo dobit od pet milijuna i 182 tisuće kuna. Odlučeno je i da neće biti isplate dividende već se cijela dobit ostavlja u rezervama tvrtke.

Prema izvješću o poslovanju koju je dioničarima podnijela Uprava Mire, 70 posto prodaje tvrtke odvija se u inozemstvu, najviše u Hrvatskoj i u Sloveniji, dok im je izvoz u Srbiju lani porastao za čak 74 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2022 20:04