Javna ponuda

Kraš spreman isplatiti preostale dioničare svoje tvrtke u BiH s 20,8 milijuna kuna

Kraš je vlasnik oko 76 posto dionica Mire, a javnu ponudu daje s Braćom Pivac
Zgrada Kraša u Zagrebu
 Darko Tomas / CROPIX

Zagrebački Kraš i Mesna industrija Braća Pivac objavili su javnu ponudu malim dioničarima tvornice keksa Mira iz Prijedora u BiH za otkup njihovih dionica po cijeni od 1,21 konvertibilnu marku ili 4,7 kuna za dionicu.

Ponuda Kraša i Braće Pivac vrijedi do 25.travnja ove godine, a ako svi mali dioničari Mire odluče prodati svoje dionice, otkup bio mogao dosegnuti iznos od 20 milijuna i 800 tisuća kuna.

Kraš je vlasnik oko 76 posto dionica Mire, a Braća Pivac uključena su u javnu ponudu zagrebačkog konditora kao njegov većinski vlasnik. Naime, Komisija za vrijednosne papire Republike Srpske u BiH naložila je 14.veljače ove godine Krašu davanje javne ponude za Miru upravo zbog promjene vlasnika u Krašu, odnosno stjecanja većinskog paketa dionica MI Braće Pivac u zagrebačkom konditoru.

Prema pripadajućem zakonodavstvu Republike Srpske u BiH, na spomenutu odluku regulatora Kraš se mogao žaliti, odnosno pokrenuti upravni spor pred Općinskim sudom u Banjoj Luci, ali žalba ne odgađa obvezu davanja javne ponude.

Kraš je oko 75 posto vlasništva u Miri kupio 2003. u javnoj ponudi koju je dao dioničarima prijedorske tvrtke. Nakon toga Kraš je kupovao manje udjele u Miri, no nije, prema tumačenju regulatora RS-a, došao u obvezu davanja nove javne ponude sve do dok i sam nije promijenio većinskog vlasnika.

Kad je u pitanju ponuđena cijena otkupa dionica Mire, ona je veća od nominalne cijene dionice koja iznosi konvertibilnu marku, odnosno 3,89 kuna, a nije manja od prosječne cijene po kojoj se u posljednje vrijeme trgovalo na banjalučkoj burzi.

Najveći mali dioničar Mire je mirovinski fond PREF koji ima oko deset posto dionica prijedorskog konditora, a ostatak dionica drže investicijski i fond za povrat imovine te pojedinci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:01