isporuka za Liepaju

Končar predstavio prvi tramvaj za Latviju

Suradnja je počela u studenome 2018. kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja, dok je drugi ugovor, za još šest tramvaja, u kolovozu ove godine
končar tramvaj

Tvrtka Končar - Električna vozila u ponedjeljak je predstavila prvi niskopodni električni tramvaj od 12 ugovorenih, koji će prometovati ulicama latvijskog grada Liepaje, pri čemu vrijednost dva ugovora za te tramvaje iznosi oko 18 milijuna eura.

Kako je istaknuto u pogonu tvrtke na zagrebačkom Jankomiru prilikom predstavljanja tramvaja uoči isporuke, on je namijenjen javnom gradskom prijevozu grada Liepaje na obali Baltičkog mora, a ovo je isporuka prvog od ukupno dvanaest ugovorenih tramvaja za latvijskog kupca, pri čemu je njihova proizvodnja definirana u dva ugovora.

Suradnja je počela u studenome 2018. kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja, dok je drugi ugovor, za još šest tramvaja, u kolovozu ove godine. Pritom je nabava vozila, u visini 85 posto vrijednosti, sufinancirana iz fondova EU-a.

Predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila Josip Ninić izjavio je da su u tramvaj ugrađena brojna Končareva rješenja za ključne podstustave, kao što su glavni elektromotorni pogon, sustavi pomoćnih napajanja, sustavi upravljanja i komunikacija, čelične konstrukcije kolnih ormara, okretna postolja i brojni drugi.

Osim poduzeća Končar grupe, u realizaciji ovog projekta sudjeluju deseci gospodarstvenika iz Hrvatske, napomenuo je Ninić.

Istaknuo je i da je riječ o vozilu koje je u potpunosti niskopodno, bez stepenica te s ravnim podom cijelom dužinom putničkog prostora, što je posebice važno za korisnike javnog gradskog prijevoza s poteškoćama u kretanju, kao i za majke s djecom u kolicima.

image
končar tramvaj2

Unatoč teškim epidemiološkim uvjetima, pri čemu su postojali i problemi s kašnjenjima dobavljača, prvenstveno onih izvan Hrvatske, tramvaj je završen na vrijeme, apostrofirao je Ninić.

"Ovi ugovori potvrda su naše izvozne orijentacije, ali i potvrda naše konkurentnosti i kvalitete", istaknuo je Ninić, koji se nada da će ovakvih pozitivnih priča biti i u budućnosti

Kako su već ranije izvijestili iz Končara, šesti tramvaj, zadnji iz prvog ugovora, bit će isporučen u svibnju 2021., dok će tramvaji iz drugog ugovora biti isporučeni u razdoblju od listopada 2021. do travnja 2022. godine.

Bahun: Ovome je prethodila realizacija projekta 142 tramvaja za Zagreb

Zamjenik predsjednika Uprave Končara i predsjednik Nadzornog odbora Končar - Električnih vozila Ivan Bahun ustvrdio je da isporuka tog visokotehnološkog proizvoda na zahtjevno europsko tržište predstavlja važan događaj za Končar i hrvatsko gospodarstvo.

Rekao je da je tom događaju prethodila uspješna realizacija projekta razvoja i isporuke 142 niskopodna tramvaja za Grad Zagreb, koji je Končaru kao voditelju konzorcija Crotram bio povjeren nakon provedbe međunarodnog natječaja.

Na razvoju tih modernih niskopodnih tramvaja samo je iz Končar grupe sudjelovalo oko 300 visokoobrazovanih stručnjaka, a na temeljima tog projekta razvijeni su i moderni Končarevi vlakovi, naglasio je Bahun.

"Zahvaljujući kvalitetnim partnerskim odnosima s Gradom Zagrebom i ZET-om, stvoreni su dobri preduvjeti za uspjeh i na zahtjevnom europskom tržištu", zaključio je Bahun, koji je uvjeren da će i s latvijskim partnerom razviti dugoročno partnerstvo, po uzoru na ono s Gradom Zagrebom i ZET-om.

Bandić: Još nije napravljeno 60 niskopodnih tramvaja

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da nije napravljeno još 60 niskopodnih tramvaja koje su obećali Zagrepčanima, a da je o tome razgovarao i s predsjednikom Uprave Končara Gordanom Kolakom i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

"Nadam se da će premijer, ministar financija, predsjednik Uprave Končara i gradonačelnik Zagreba sa svojim timovima, završiti taj projekt 60 niskopodnih tramvaja, kako bi nedjeljom uštedjeli 30 posto energije na zagrebačkim ulicama", izjavio je Bandić, koji očekuje da bi se tih 60 tramvaja moglo napraviti u iduće četiri godine.

Rekao je da je sretan i ponosan da se taj tramvaj danas ispraća za Latviju, što je prvi put da Končarev tramvaj ide izvan granica Hrvatske. Pritom je napomenuo da su ranije postojali pokušaji, pa i njegovog lobiranja za njihov izvoz u Sofiju, Stockholm i Helsinki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:34