Obustavljena istraga

Kazna za korupciju - 3 milijarde eura! Najveći europski proizvođač aviona postigao nagodbu

Airbus je otpustio više od 100 zaposlenika zbog etičkih i drugih razloga vezanih uz poštivanje propisa
Airbus A350
 Nicolas Economou / Zuma Press / Profimediaairbus

Europski proizvođač zrakoplova Airbus izvijestio je u utorak da je s francuskim, britanskim i američkim vlastima postigao načelni sporazum kojim su obustavljene istrage o mogućem mitu i korupciji pri prodaji zrakoplova.

Francuske i britanske vlasti pokrenule su istragu o Airbusu zbog sumnje u korupciju pri prodaji zrakoplova u posljednjih 10-ak godina, a američke o mogućem kršenju propisa o kontroli izvoza.

"Airbus potvrđuje da je postigao načelni sporazum s francuskim Parquet National Financierom (PNF), britanskim Uredom za krupne prijevare (SFO) i američkim vlastima", stoji u priopćenju francusko-njemačke kompanije.

"Ti su sporazumi postignuti u vezi s istragom o mitu i korupciji te o poštivanju američkih propisa o međunarodnoj trgovini oružjem. Još ih trebaju odobriti sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji te američki sud i regulator", dodaje se.

U kompaniji ističu da ne mogu komentirati pojedinosti razgovora s vlastima ni koliki će iznos morati platiti na ime nagodbe. Airbus i njegov američki rival Boeing dominiraju na tržištu komercijalnih zrakoplova, podsjeća Reuters.

Neki mediji špekuliraju da bi mogao dosegnuti oko tri milijarde eura.

Airbus je otpustio više od 100 zaposlenika zbog etičkih i drugih razloga vezanih uz poštivanje propisa nakon provođenja interne istrage zbog sumnje u koruptivne radnje.

Britanske i francuske vlasti pokrenule su istragu zbog Airbusovih netočnih izvješća o isplatama prodajnim zastupnicima koje je dostavio britanskoj financijskoj agenciji za kreditiranje izvoza.

SFO je pokrenuo istragu u kolovozu 2016., a sedam mjeseci nakon toga istragu je pokrenuo i francuski regulator.

Na meti regulatora našao se više desetljeća star sustav posrednika kojim je upravljao sada već rasformirani ogranak u sjedištu Airbusa. U jednom trenutku taj je odjel zapošljavao oko 250 ljudi diljem svijeta i bilježio nekoliko stotina milijuna eura godišnjih plaćanja, rekao je dobro upućen izvor.

Njemačke vlasti trenutno vode istragu o Airbusu zbog mogućeg neovlaštenog korištenja dokumenata klijenata, dodaje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 19:22