Problemi s likvidnošću

Kasne plaće za oko 500 radnika u nekadašnjem hrvatskom građevinskom gigantu

Riječ je o kašnjenju plaća od sedam dana jer su zaposlenicima dosad one isplaćivane do 15. u mjesecu.
 Damir Krajač/CROPIX

Nekadašnji građevinski gigant Dalekovod d.d. sve češće ima problema s likvidnošću, a ovih se dana taj problem očituje u kašnjenju isplate plaća u tvrtki Dalekovod proizvodnja, što čudi jer su u siječnju prodali udjele u društvu Dalekovod Professio, koje se bavi vjetroelektranama, ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna.

Istodobno su sve glasnije spekulacije da bi trebala uslijediti smjena na vrhu Uprave te da bi navodno trebali otići dosadašnji predsjednik Uprave Dalekovoda Alen Premužak i član Uprave Ivica Kranjčić. U kuloarima se već neko vrijeme spominje da bi na tu funkciju navodno mogao doći Tomislav Rosandić, nekadašnji član Uprave HEP-a.

Rosandić je odlukom Vlade prije godinu dana trebao sjesti na čelo Hrvatskih autocesta, ali je zbog odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa to imenovanje stavljeno na stranu uz obećanje da će biti postavljen za godinu dana. No, sada, kako saznajemo, pojavila se pravna prepreka jer pravnici u Vladi smatraju kako se Rosandića ne može direktno imenovati već bi trebalo provesti novi natječaj za tu poziciju. Stoga je opravdano vjerovati kako je Rosandiću dosta čekanja te je odlučio potražiti novi posao na drugoj adresi.

Unaprijed najavljeno

Iz Dalekovoda službeno još nema odgovora na pitanje odlazi li vrh Uprave i tko dolazi, ali što se tiče kašnjenja plaća, Ivan Jurković, voditelj Ureda za korporativne komunikacije Dalekovoda, kaže da će biti “isplaćene u petak 22. veljače 2019. godine te da su zaposlenici o tome bili pravovremeno obaviješteni”. Riječ je o kašnjenju plaća od sedam dana jer su zaposlenicima, kako doznajemo, dosad plaće bile isplaćivane do 15. u mjesecu. Glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca RH, Predrag Abramović, potvrdio nam je da plaće kasne za oko 500 radnika zaposlenih u tvrtki Dalekovod proizvodnja.

- Kašnjenje je unaprijed najavljeno, rečeno je da će plaće kasniti zbog opravdanih razloga. Zaposlenici normalno rade i zasad se ne brinemo jer dosta radimo u skandinavskim zemljama, rekao je Abramović.

Međutim, očito je da se u posljednje vrijeme Dalekovod sve teže bori s likvidnošću. Podsjetimo da je Jutarnji pisao kako su krajem prošle godine kasnili s isplatom rate prema planu njihove predstečajne nagodbe, a radilo se o ukupno sedam milijuna kuna. Rata je u međuvremenu podmirena, ali unatoč prodaji dionica početkom ove godine u društvu Dalekovod Professio, koje se bavi vjetroelektranama, ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna, već mjesec dana poslije u tvrtki manjka novca za isplatu plaća.

Na stranicama Zagrebačke burze Dalekovod je početkom mjeseca objavio poziv dioničarima za izvanrednu glavnu skupštinu, a na dnevnom redu je najavljeno imenovanje člana Nadzornog odbora jer je Hrvoje Habuš 14. siječnja ove godine podnio neopozivu ostavku te se predlaže imenovanje Tonija Đikića.

Vode brigu

Inspire Investments fond je, podsjetimo, prije nešto manje od godinu dana preuzeo Nexus FGS i za upravitelje angažirao Hrvoja Habuša i Dinka Novoselca te najavio “kvalitetnu i brzu primjenu poslovnih procesa s ciljem ostvarenja učinkovitog, transparentnog i društveno odgovornog zatvaranja fonda u roku od tri do najviše četiri godine”. Habuš nam je potvrdio da je napustio Inspire Investments fond te samim time i Dalekovod, ali o razlozima nije želio govoriti.

Ni Dinko Novoselec nije želio komentirati događaje u Dalekovodu.

- Nemam komentara - rekao je.

Nije želio reći niti odlazi li predsjednik Uprave Premužak, a iz tvrtke su službeno odgovorili da kao "kompanija izlistana na Zagrebačkoj burzi, u skladu s Kodeksom korporativnog upravljanja, vode brigu o transparentnosti poslovanja i pravovremenim objavama ključnih informacija”.

- Društvo ključne informacije javno objavljuje u najkraćem mogućem roku i time stavlja na raspolaganje svim zainteresiranim stranama bitne podatke o radu i djelovanju društva - poručuju iz Dalekovoda. Krajem prošle godine Premužak je za Jutarnji otvoreno priznao kako je tvrtki u postupku predstečajne nagodbe “sužen prostor djelovanja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:05